Annons

Grannarna förlorade tvisten om Utøya-verket

Grannarna förlorade den långvariga tvisten om Utøya-monumentet. Tingsrätten i Ringerike friar den norska staten och det norska Abeiderpartiets ungdomsförbund som stämts av de boende, uppger
Kultur • Publicerad 8 februari 2021
Grannarna lyckades inte stoppa minnesmonumentet vid Utøyakaia. Arkivbild.
Grannarna lyckades inte stoppa minnesmonumentet vid Utøyakaia. Arkivbild.Foto: Manthay Kula/Statsbygg

Tingsrätten förklarar beslutet med att "de hänsyn som talar för att etablera en minnesplats på Utøyakaia har större vikt än de negativa verkningarna av minnesplatsen för kärandena".

Anne-Gry Ruud, talesperson för grannarna, är missnöjd med domen.

Annons

– Vi är chockade och oändligt besvikna över tingsrättens dom. Vi kommer att gå igenom domen med vår advokat och återkomma med ytterligare kommentarer, säger hon.

Processen kring minnesmärket har tagit mycket lång tid. Först skrotades planerna på att genomföra den svenske konstnären Jonas Dahlbergs verk "Memory wound". Sedan har platsen för minnesmärket flyttats från ursprungsplatsen till kajen – just för att undvika konflikt med grannarna som hela tiden har motsatt sig konstverket.

Minnesmärket började byggas under hösten i fjol. Planen är att det ska bestå av 77 bronskolumner i en bågformation – en för var och en av dem som dog i massakern 2011.

Tingsrätten har beslutat att grannarna slipper att betala rättegångskostnaderna på grund av de speciella omständigheterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons