Annons

Graffitins dag firad över hela Sverige

Konst • Publicerad 1 augusti 2021
Bild från Snösätra i Stockholm som fungerade som ett slags fristad för graffiti, som delvis revs ned i september 2020. Arkivbild.
Bild från Snösätra i Stockholm som fungerade som ett slags fristad för graffiti, som delvis revs ned i september 2020. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Över hela Sverige firas första augusti som graffitins dag. Evenemanget anordnas för andra året i rad av bland andra Graffitifrämjandet Stockholm, Tensta Famet och Svenska graffare podcast.

För att hålla evenemanget så coronasäkert som möjligt sker det mesta över livestream från flera olika svenska städer, men även från Dehli i Indien.

Annons

Det blir bland annat skisstävlingar, intervjuer med konstnärer och åskådare och livemusik. På flera platser bjuds allmänheten in för att måla och i Helsingborg är kommunen med och sponsrar evenemanget.

Sven från Svenska graffare podcast säger till SVT Kulturnyheterna att han är glad över den nya utvecklingen.

– Graffiti har mötts av nolltolerans i Sverige, från 80-talet fram till ganska nyligen. Så jag är glad för att makthavarna är med på det här tåget och förstår att när man uttrycker sig i det här formspråket på en öppen vägg, så är det inget problem. Det är ganska frikopplat från skadegörelse, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons