Annons

Gaspar Noé – otäckare än någonsin

Gaspar Noé är känd för att chocka sin publik.
Men frågan är om mannen bakom filmer som "Irreversible" och "Climax" någonsin har gjort en otäckare film än "Vortex" – en lågmäld men skrämmande film om ålderdom och senilitet.
Film • Publicerad 6 oktober 2022
Gaspar Noé har alltid velat göra en film om en gammal människa. I "Vortex" har han uppfyllt sin önskan. Arkivbild.
Gaspar Noé har alltid velat göra en film om en gammal människa. I "Vortex" har han uppfyllt sin önskan. Arkivbild.Foto: Urs Flueeler/AP/TT
Françoise Lebrun och Dario Argento i "Vortex". Pressbild.
Françoise Lebrun och Dario Argento i "Vortex". Pressbild.Foto: Njutafilms

– Jag har alltid velat göra en film om en gammal människa. Huvudpersonen i filmen är en blandning av mig, min far och tre goda vänner som dog, säger Noé till TT via Zoom från Paris.

Att säga att han tycker om att provocera sin publik är att ta till i underkant. När "Irreversible" visades i Cannes fick den långa våldtäktsscenen många att lämna biografen. I filmer som "Enter the void" och "Love" är sexscenerna äkta (i "Love" dessutom i 3D). Själv talar han om provocerande filmer som Pasolinis "Salo" och om hur han gärna hade velat vara på premiärvisningarna för att få se reaktionerna.

Drabbad av svår demens

Annons

Men trots att den varken innehåller våld eller sex är "Vortex" hans kanske mest omskakande film i det att den följer två gamla människor under deras sista tid tillsammans, och där hustrun har drabbats av svår demens.

– Jag såg Vittorio de Sicas "Umberto D" när jag var tio, jag fann den oerhört rörande och jag har sedan jag började göra film velat göra nåt sådant här.

Filmen är inspirerad av mycket som har hänt i Noés eget liv – vänner som har avlidit, hans mors död, hans egen sjukhusvistelse efter att ha fått vad som först troddes vara en stroke.

– När man ligger där och har ont vill man bara somna in på något sätt. Sen kommer önskan att få fortsätta att leva.

"Är så karismatisk"

Huvudrollerna spelas av italienske skräckfilmsregissören Dario Argento och den franska veteranen Françoise Lebrun. Argento gör här sin debut som skådespelare.

– Det var ett nöje att få arbeta med honom. Han är så karismatisk, så rolig, så rörande. Han var perfekt.

”Vortex” är filmad så att två kameror är i gång samtidigt, de två huvudpersonerna har varsin kamera som följer dem. Det var inte helt enkelt att filma så, förklarar Noé, det gällde att se till så att kamerorna inte kom i vägen för varandra.

– Det var lätt och det var svårt. Det var svårt att finna rätt vinklar i ett så litet utrymme som i den lägenhet där handlingen utspelas.

– Att filma på det sättet var viktigt. Det handlar om två människor som bor tillsammans men som är känslomässigt avskurna från varandra.

Fakta: Gaspar Noé

Ålder. 58 år.

Familj: Hustrun Lucile Hadzihalilovic.

Bor: I Paris.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "Ensam mot alla", "Irreversible", "Enter the void", "Love", "Climax".

Aktuell: Med "Vortex" som får svensk biopremiär 7 oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons