Annons

Gabi Frödén skriver spännande och stämningsfullt om flykt och hemligheter

En familj som flytt, oväntad vänskap och ett ödsligt samhälle fullt av hemligheter. En riktig bladvändare, tycker Jonna Fries som har läst Gabi Frödéns rysligt spännande bok ”Isen”.
Recension • Publicerad 27 januari 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Isen

Författare och illustratör: Gabi Frödén

Förlag: Bonnier Carlsen

Svenska författaren och illustratören Gabi Frödén har tidigare skrivit och illustrerat kapitelbilderböckerna om Lou.
Svenska författaren och illustratören Gabi Frödén har tidigare skrivit och illustrerat kapitelbilderböckerna om Lou.Foto: Bonnier Carlsen

Josef har ett födelsemärke i ena handflatan. Det ser ut som en figur, stående i en båt med armarna lyfta. En figur på öppet hav, på väg någonstans.

För några år sedan reste Josefs familj över havet, från Syrien. Josef har haft mycket ilska inom sig under tiden de har bott i Stockholm, kanske är den inte helt borta. Och minnena och saknaden har gjort mamma så deprimerad att hon inte orkar gå upp ur sängen.

Annons

När boken ”Isen” tar sin början flyttar Josef, mamma, pappa och lillebror Mani in i ett hus i kustsamhället Freivik. Gabi Frödén skriver målande fram livet där och skapar snabbt en förtätad stämning i berättelsen. Det är ödsligt och luktar illa överallt. Och redan första kvällen ser Josef något underligt som rör sig på isen framför den svarta ön i viken. Vad är Freivik för ett ställe egentligen?

”Det är en brokig skara Frödén samlar och hon låter dem närma sig varandra med mjuka repliker, fängslande berättelser, mängder av frågor och smärtsamma hemligheter.”

I skolan uppstår en oväntad vänskap mellan Josef och Jenny, som också åker med skolbussen. Hon rör sig med en vetgirig självklarhet, samtidigt som hon är omtänksam, och får Josef att öppna sig. Manis iver och nyfikenhet kastar dem också in i både otäcka och intressanta situationer. Inte minst när Mani går genom isen och de får hjälp av Hjalmar, en runintresserad gubbe som tydligen bor i en stuga i Freivik.

Det är en brokig skara Frödén samlar och hon låter dem närma sig varandra med mjuka repliker, fängslande berättelser, mängder av frågor och smärtsamma hemligheter. Snart öppnas dörrar till en svunnen tid, ett mycket farligt väsen från en gammal isländsk saga och underliga spöken.

Frödén samlar mycket på sidorna, men det blir aldrig rörigt. De korta kapitlen skapar både andrum och spänning, samtidigt som berättelsen gradvis stegras. De svartvita illustrationerna som inleder varje kapitel berikar också berättelsen med skarpa ljusspel och mystiska perspektiv.

Att dessutom låta Josef och Jenny göra sina efterforskningar om Freivik i form av ett skolarbete är ett effektfullt drag, som bjuder in läsaren att delta i pusslandet av allt från väderfenomen och massutflyttning till runor och hemliga golvluckor.

”Isen” är en rysligt spännande och stämningsfull bok om att försöka förstå sin historia och hitta hem. Frödén väver skickligt samman dåtid och nutid, saga och verklighet. Det är en riktig bladvändare.

”Isen” av Gabi Frödén
”Isen” av Gabi Frödén
Fakta

Gabi Frödén

Född i Sverige, men bor i Glasgow.

Arbetar som illustratör och författare. Spelar också i bandet Fires of May.

Böcker i urval: Hemma i mitt hus, Jul i mitt hus, Sommarvänner. Har illustrerat Juno och kosläppet (skriven av Åsa Önell)

Andra uppdragsgivare: The Guardian, BBC, Huffington Post

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons