Annons

Fyndigt och engagerande om tolvåriga Beas resa till Berlin

Bea drömmer om att hälsa på sin mamma i Berlin, och när hon faktiskt får åka känns det som livet inte kan bli bättre. Men resan går inte riktigt som planerat i ”Extra allt”.
Barnböcker • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Extra allt

Författare: Cecilia Lidbeck

Förlag: Lilla Piratförlaget

Cecilia Lidbeck skildrar tolvåriga Beas liv på ett roligt och inkännande sätt i ”Extra allt”.
Cecilia Lidbeck skildrar tolvåriga Beas liv på ett roligt och inkännande sätt i ”Extra allt”.Foto: Siri Lidbeck

Tolvåriga Bea bor med sin pappa och hans ständigt växlande flickvänner. Mamman är konstnär och bor i Berlin och lämnade dem när Bea bara var tre år, men det hindrar inte Bea från att drömma om ett liv med sin mamma. Faktum är att hon har bestämt att hon ska åka och hälsa på i påsk, ensam. Det är bara ett litet problem – varken mamma eller pappa har godkänt planerna än. Men eftersom hon redan berättat för sina bästa kompisar Immanuel och Lykke om resan måste den bli av. På ett eller annat sätt. När hennes hem plötsligt förvandlas till någon form av hotell för senaste flickvännens lillebror och hon planerar påskbrunch hemma hos dem, ja, då har Bea verkligen bestämt sig. Och hon lyckas övertala både mamma och pappa!

Att resan till Berlin inte blir riktigt som planerat kan man ganska snabbt räkna ut, men Cecilia Lidbeck skildrar hoppet, drömmarna och de tvära kasten på ett fint sätt. Krockarna mellan hur vuxna och barn ser på världen är ett tydligt mönster genom boken – eller som Bea själv säger, varför ska alltid barnen fixa allt?

Annons

Som läsare följer man med i Beas inre tankar, som på ett både realistiskt och humoristiskt sätt kastas från planeringar av Berlinresan till drömmar om hundar. Hon är fyndig, rolig och snabbtänkt – riktigt kul att hänga med genom bokens drygt 200 sidor.

Cecilia Lidbeck - ”Extra allt”
Cecilia Lidbeck - ”Extra allt”
Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons