Annons

”Fredskemisten” ger spännande inblickar i några av de mörkaste ögonblicken i vår tid

Kemisten, försvarsforskaren och FN-medarbetaren Åke Sellström har många spännande saker att berätta, men det är de etiska resonemangen som verkligen lyfter boken, tycker recensenten Mikael Hermansson.
Recension • Publicerad 23 december 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Biografi

Fredskemisten. FN:s vapeninspektör om jakten på världens värsta stridsmedel

Författare: Åke Sällström med Sara Nygren

Förlag: Forum

I ”Fredskemisten” berättar Åke Sellström om sina år som kemist, försvarsforskare och FN-medarbetare. Han har samarbetat med Sara Nygren, som tidigare skrivit Nadim Ghazales ”Min väg från flykting till polis”.
I ”Fredskemisten” berättar Åke Sellström om sina år som kemist, försvarsforskare och FN-medarbetare. Han har samarbetat med Sara Nygren, som tidigare skrivit Nadim Ghazales ”Min väg från flykting till polis”.Foto: Anna-Lena Lundqvist

På omslaget ser ”Fredskemisten” ut att vara ännu en dussin-thriller. Men det som Åke Sällström med hjälp av Sara Nygren har skrivit är en memoarbok som kretsar kring rollen som expert på massförstörelsevapen under några av de mörkaste ögonblicken i vår samtid.

Sällström är pojken från Majorna i Göteborg som gjorde bomullskrut i föräldrarnas badkar, vapenvägraren som kom att leda institutionen för biomedicin vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Hans forskargärning kring kemstridsmedel ledde i mitten av 90-talet till uppdraget att medverka till att avrusta Iraks massförstörelsevapen. På detta följde senare att klarlägga om bland annat nervgas använts under inbördeskriget i Syrien.

”Vad som kröner texten är dock de etiska resonemangen. Sällströms klarsyn på den flyktingkatastrof som blev följden av Syrienkriget är befriande.”
Annons

Tyngdpunkten ligger av förklarliga skäl på åren i FN:s tjänst. Men det stannar inte vid detektivarbete i krigsområden, svårigheter att säkerställa vem som använt kemvapen, konflikter mellan de permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet eller för delen alla dessa möten med ”diktaturernas kreatur” som försöker mörka sina illgärningar. Som den gode forskaren vill Sällström också förklara sin verksamhets inre sammanhang bokstavligen ner på cellnivå. Läsaren behöver inte ha läst kemi på universitetsnivå för att hänga med!

Vad som kröner texten är dock de etiska resonemangen. Sällströms klarsyn på den flyktingkatastrof som blev följden av Syrienkriget är befriande i en tid då den sortens lidande regelmässigt avfärdas eller förminskas, och inrikespolitisk populism och invandringsmotstånd kan få dominera i debatten.

”Fredskemisten” är på allvar, ett personligt vittnesbörd och en folkbildande bok som är både spännande och skrämmande.

”Fredskemisten” av Åke Sellström med Sara Nygren
”Fredskemisten” av Åke Sellström med Sara Nygren
Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons