Annons

Fotoelever ställer ut egna Tunbjörkska ögonblick

Ett 40-tal sjuhäringar har under hösten deltagit i ett pedagogiskt fotoprojekt med teoretiska lektioner och snabba workshops. Allt med avstamp i den framlidne Borås-fotografen Lars Tunbjörks konstnärliga blick. I nästa vecka öppnar Borås Konstmuseum utställningen ”Himmel över Sjuhärad”.
Utställning • Publicerad 12 november 2018 • Uppdaterad 14 november 2018
Omkring 160 bilder har curator Anna Lamberg valt ut till utställningen ”Himmel över Sjuhärad: ”Det har tagit sin tid att gå igenom allt material, men det har också varit väldigt kul!”
Omkring 160 bilder har curator Anna Lamberg valt ut till utställningen ”Himmel över Sjuhärad: ”Det har tagit sin tid att gå igenom allt material, men det har också varit väldigt kul!”Foto: Carl Rosén

40 stycken fysiska fotografier och till det två bildspel med ännu fler bilder, allt som allt omkring 160 stycken. Det är vad som väntar besökarna av fotoutställningen ”Himmel över Sjuhärad” som har vernissage i nästa vecka. Bildernas fotografer är egentligen alla elever som deltagit i samma projekt. Många av dem är unga, då skolor som Bodaskolan, Dalsjöskolan, Ljud- och Bildskolan och Marks gymnasieskola har deltagit i projektet. Men av de åtta grupperna består en av äldre elever.

– Jag fick i uppdrag att hitta en spännande mix av människor och ville även få in vuxna, säger projektledare Linda Nilsson. Så jag pratade med fritidsgårdarna Hässlehus och Norrbyhus, vilket till slut gav en grupp bestående av fritidsledare, lärare och någon förskolelärare.

Annons

Under kurstillfällena har fotograferna Jerker Andersson och Peter Claesson agerat handledare (även Jörgen Jarnberger och Bengt-Göran Johansson har varit med på varsitt hörn) och lett eleverna genom en rad olika övningar.

– Initialt visade vi mycket bilder, som vi sedan pratade om. Det är teoretiskt, fast ändå praktiskt. Det handlar om att få in dem i ett tänk, att man kan leta efter motiv och att det kan se olika ut beroende på vilket ljus man har, säger Peter Claesson och fortsätter:

– Sen har vi även haft mer workshops med snabba övningar. Jerker har hållit i flera såna, där ger vi eleverna uppgifter som ”ut och plåta runda objekt”. Sen tittar man på deras bilder och diskuterar.

bild 1/10

Det har varit viktigt för Peter Claesson att inte de visade bilderna ska framställas som något facit, utan att det bara är ett sätt att jobba på. Men han har såklart delat med sig av sina egna erfarenheter från ett långt arbetsliv som fotograf.

– Vi har försökt få dem att öppna sina ögon. Ett sätt för mig personligen att göra det är att alltid ha med mig kameran, även i min vardag. Då skärper man genast blicken och ser spännande saker. Det är en grej som jag försökt föra över till ungdomarna, säger han.

Även om Lars Tunbjörk ligger till grund för projektet som sådant har inte handledarna försökt banka in hans arbetssätt på sina elever.

– Vi har inte sagt att de ska gå ut och plagiera Lars Tunbjörk. Det tror jag inte hade blivit bra alls. Jag kände Lars väldigt väl och han var väldigt komplex, att då influera ungdomarna för mycket med hur han fotade hade bara varit hämmade. Vi vill att de ska hitta sitt sätt.

Inspireras av honom, snarare än att försöka kopiera honom?

– Ja, men precis.

Utställningen "Himmel över Sjuhärad” öppnar i nästa vecka på Borås Konstmuseum och Anna Lamberg agerar utställningens curator. Det är hon, i samråd med Peter Claesson och Jerker Andersson, som valt ut bilderna till utställningen. Lamberg är själv fotograf och hon är imponerad över att det pedagogiska arbetssättet lett till ett så stort omfång av bilder. Som dessutom spretar rejält.

Annons

– Vissa har fotat när de är på väg någonstans, gator och natur. Andra har fotat skärp eller inuti diskmaskinen. Det är bilder som man kanske inte alltid ser och det är roligt att se hur fort det kan gå att tänka lite större kring foto. Att tänka lite längre än till de vanliga Instagrambilderna.

Kommer det bli en intressant utställning?

– Det tror jag verkligen. Är man dessutom från Borås, från Sjuhärad, kommer man känna igen sig i mycket miljöer.

Även Peter Claesson verkar imponerad av sina elevers verk och han tror sig sett lite talanger ibland dem.

– Det finns absolut några stycken som verkligen har ett öga för foto. Det finns liksom en hängivenhet som man kan se hos vissa. Förhoppningen inför projektet var att en del skulle få upp ögonen för fotografi och det tror jag nog att några fått.

Projektet är på väg att ta slut i Sjuhärad, men är redan igång i Karlstad. För dit Lars Tunbjörks utställning från Fashion Week i Paris åker, dit åker också fotoprojektet.

Jonathan EklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons