Annons

Fortsatt bråk om utställning: "Sätts i fängelse"

Konflikten om den uppmärksammade konstutställningen i Borås fortsätter.
Nu nobbar konstnären Sadaf Ahmadi en ny plats för sina verk.
– Det känns som att jag sätts i fängelse, säger hon till Borås Tidning.
Kultur • Publicerad 7 september 2023
Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.
Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.Foto: Privat

Borås stads kulturchef Ida Burén har stoppat delar av Sadaf Ahmadis utställning från att visas i anslutning till entrén till stadens kulturhus. Efter att händelsen uppmärksammats i medierna erbjöds Sadaf Ahmadi en annan plats i kulturhuset för utställningen.

– Just nu försöker vi titta på alternativa lösningar. Det finns en gemensam vilja att lösa det här på bästa sätt. Vi får se hur det faller ut, säger Ida Burén till BT.

"Censurerad"

Annons

Men det förslaget avfärdas av konstnären.

– Ida Burén menar att de inte tycker att konsten ska visas på en öppen plats, utan bakom en stängd dörr. Jag upplever det som att hon ser det som ett sätt att bara bli av med problemet, säger hon till BT och fortsätter:

– Men att visa konsten i en källarlokal, en black box, det gav mig bara känslan att jag återigen blir censurerad och att jag placerar alla dessa kvinnor som statyer i en cell. Det känns som att jag sätts i fängelse. Och det tycker jag inte är en bra idé. Jag kommer inte gå med på det.

Nobbar SD i EU

Sadaf Ahmadi har erbjudits att ställa ut sin konst i EU-parlamentet av EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD). Men det har hon tackat nej till.

Sadaf Ahmadi har tidigare ställt ut sina skulpturer, föreställande kvinnor i den iranska heltäckande slöjan chador, på olika platser i Frankrike.

Men i hemstaden Borås anser kommunen att den delen av utställningen inte kan genomföras på en central plats i kulturhuset med hänvisning till säkerhetsläget efter koranbränningarna och för att människor kan bli sårade, rapporterar Borås Tidning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons