Annons

Forskare: Kultur är viktigt i en pandemi

Under den pågående coronapandemin är våra möjligheter att delta i kultur- och fritidsaktiviteter begränsade. Men hur påverkar det vårt psykiska välbefinnande?
Det vill en forskargrupp vid Karolinska institutet försöka få svar på.
Kultur • Publicerad 2 juli 2020
"Kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhållning mellan människor och minska känslor av isolering", tror Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.
"Kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhållning mellan människor och minska känslor av isolering", tror Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet, tror att studien kommer visa att kulturellt engagemang har betydelse under en pandemi. Pressbild.
Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet, tror att studien kommer visa att kulturellt engagemang har betydelse under en pandemi. Pressbild.Foto: Ulf Sirborn

– Vi vet att kultur kan ha betydelse för människors livskvalitet och hälsa, och pandemin har redan lett till enorma konsekvenser för kultursektorn. Därför var det angeläget för oss att så fort som möjligt få i gång en datainsamling kring hur kulturkonsumtionen har förändrats, och vilka effekter det har, säger professor Fredrik Ullén, en av initiativtagarna till studien, som görs av en forskargrupp på Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska institutet.

Jämföra länder

Han beskriver enkätstudien som ett första steg där förhoppningen är att intressanta samband ska kunna följas upp med fler studier. Enkäten besvaras online och sprids framför allt genom sociala medier. Den har också översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, tyska och holländska.

Annons

– Sverige har ju en liberal policy medan andra länder varit betydligt mer restriktiva och genomfört "lockdowns". Det vore spännande om vi får in tillräckligt med data för att kunna jämföra och se om vi hittar någon trend, säger Fredrik Ullén.

Minska isolering

Studien startades i maj och enkäten kommer att vara öppen över sommaren. Än är det för tidigt att avläsa data men en hypotes som Fredrik Ullén och hans kollegor har är att de begränsade möjligheterna att ta del av kultur av olika slag upplevs som en förlust – men att människor också hittar nya sätt att ta del av kultur, exempelvis digitalt eller utomhus.

– Jag tror att effekterna vi talar om även beror på personlighet eller kulturella intressen. För vissa människor är kultur helt enkelt viktigare än för andra.

Kultur kan fungera som underhållning och intellektuell stimulans, men också som distraktion och för att reglera känslor och stämningar, därför kan kulturella aktiviteter vara särskilt viktiga i svåra situationer, som en pandemi, tror Fredrik Ullén.

– Musik och andra former av kultur kan vara ett sätt att avleda uppmärksamheten. Och jag tror också att kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhållning mellan människor och minska känslor av isolering.

Fakta: Kultur och välbefinnande under pandemin

Studien "Kulturella aktiviteter och psykologiskt välbefinnande under covid-19-pandemin" inleddes i maj 2020 och insamlingen av data kommer att pågå över sommaren.Enkäten besvaras online och innehåller frågor om personlig situation, psykologiskt välbefinnande, fritidsintressen och sociala kontakter – och hur dessa saker har påverkats av covid-19-pandemin.Enkäten har översatts till flera språk, bland annat engelska, tyska, holländska och franska.Studien görs av Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska institutet.Resultaten kommer senare i år att presenteras i vetenskapliga publikationer, i form av statistiska sammanställningar på gruppnivå på webbsidan kulturellahjarnan.se. Där finns även länk till enkäten.Källa: kulturellahjarnan.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons