Annons

Fontana får roll i "Den lilla sjöjungfrun"

Efter andraplatsen i "Drag race Sverige" får Gabriel Fontana en roll i musikalen "Den lilla sjöjungfrun – the musical".
— Rollen är som gjord för mig, säger Fontana till TT.
Nöje • Publicerad 2 augusti 2023
Gabriel Fontana gör sig redo för att spela den lilla sjöjungfruns syster i en ny musikaluppsättning.
Gabriel Fontana gör sig redo för att spela den lilla sjöjungfruns syster i en ny musikaluppsättning.Foto: Theo Dröse
"Jag hoppas verkligen det blir en ny säsong. Jag tror så mycket på 'Drag race Sverige' vi inspirerar människor och vi skapar historia", säger Gabriel Fontana.
"Jag hoppas verkligen det blir en ny säsong. Jag tror så mycket på 'Drag race Sverige' vi inspirerar människor och vi skapar historia", säger Gabriel Fontana.Foto: Theo Dröse

Gabriel Fontana, mer känd som Fontana, har sjungit och dansat sen hen var liten. Våren 2024 beger sig dragshowartisten ut på turné i rollen som den lilla sjöjungfruns lillasyster i "Lilla sjöjungfrun – the musical", en bearbetning av den klassiska sagan.

— Det är så många fantastiska artister som är med, och det är ett fantastiskt team. Det är en ära att få vara med, jag har alltid varit ett stort fan av "Den lilla sjöjungfrun", säger Gabriel Fontana.

Betydelsefull musikaldebut

Annons

Gabriel Fontana växte upp i Brasilien och fick som barn kämpa för att få dansa och sjunga. Att nu få göra musikaldebut betyder därför extra mycket.

— När jag var liten i Brasilien var det väldigt tydligt att killar skulle spela fotboll och tjejer skulle dansa. Fotboll var aldrig min grej. Jag var en av de små killarna som älskade att sjunga och dansa.

"Den lilla sjöjungfrun" är en undervattenssaga, vilket betyder att dansen i föreställningen har krävt extra fantasi berättar Gabriel Fontana.

— När vi började öva gick jag in på Youtube och kollade hur fiskar rör sig under vatten. Allt är lite i slowmotion, och det är nästan inte mänskligt. Det är så roligt.

— I Brasilien var jag under vatten hela tiden. Jag var en duktig simmare i skolan och älskar havet och stranden, så att få porträttera det på scen och i musikalen är jättestort faktiskt.

Gabriel Fontana var "helt besatt" av Disneyfilmen som liten och säger att rollen som den lilla sjöjungfruns syster passar perfekt.

— Hon är en självständig och kaxig tonåring, och det är kul att få leka med min drag-persona som också är lite kaxig.

Högaktuell under Stockholm Pride

Gabriel Fontana syns på många olika håll under Stockholm Pride, som pågår i veckan.

— Det är en fantastisk vecka, eftersom att Stockholm Pride är den största Pride-veckan i Norden. Det är så mycket som händer.

Under "Drag race Sverige" berättade Gabriel Fontana om sin svåra uppväxt som hbtqi-person i Brasilien, där hen fick utstå hat och hot.

Annons

— För straighta personer är Pride regnbågar överallt, färgglatt och glädje, men för mig handlar det om mitt liv.

Känslosam återförening

Gabriel Fontana uppträder som Fontana under Pride-veckan – bland annat tillsammans med resten av dragshowartisterna från "Drag race Sverige". Det är känslosamt att träffa alla de andra från programmet för första gången sedan inspelningen, berättar hen.

— Det var en väldigt intensiv inspelningsperiod. Vi blev väldigt tajta, vi blev vänner. Det är som en stor familj. Det känns jättekul att få göra en show tillsammans för första gången sedan serien.

Fakta: Gabriel Fontana

Född 10 juni 1993 i São Leopoldo, Rio Grande do Sul i Brasilien. Som barn fick Gabriel Fontana ett stipendium till ett danskompani i São Leopoldo. Några år senare studerade Fontana socialt arbete vid ett katolskt universitet i Brasilien.

Vid 19 års ålder flyttade hen till Skellefteå, för att senare bosätta sig i Stockholm.

Innan Gabriel Fontana började sin bana som dragshowartist medverkade hen bland annat i "Idol - revanschen" på TV4 och i den åttonde säsongen av "Talang" i samma kanal. 2020 deltog Gabriel Fontana i musikvideon till låten "Malibu" av den tyska sångerskan Kim Petras, jämte kändisar som Paris Hilton och Demi Lovato.

Den 5 augusti under Pride kommer samtliga medlemmar från serien "Drag race Sverige" att uppträda tillsammans i dragshowen "Glamspäck" på Pride Park.

Fakta: "Den lilla sjöjungfrun – the musical"

"Den lilla sjöjungfrun – the musical" har premiär på Filadelfia Convention Center i Stockholm den 1 mars 2024. Musikalen turnerar därefter i hela landet under våren och sommaren.

I huvudrollen som den lilla sjöjungfrun syns Melodifestivalen-stjärnan Kiana Blanckert.

– Kiana är en ikon, det är en stor ära att dela scenen med henne, säger Gabriel Fontana.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons