Annons

Finländare slänger kläderna för Tunick

Uppåt tusen nakna människor fyllde under natten till lördagen gator och stränder i Kuopio i centrala Finland. Den som fick finländarna att slänga kläderna var den amerikanska fotografen Spencer Tunick.
Kultur • Publicerad 15 juli 2023
Frivilliga från lokalbefolkningen poserar nakna för den amerikanska fotografen Spencer Tunick i Kuopio Finland.Foto: Matias Honkamaa/Lehtikuva/AFP
Fotografen Spencer Tunick förbereder sin fotosession på stranden i Kuopio i Finland.Foto: Matias Honkamaa/Lehtikuva/AFP

Efter start i en park i centrala Kuopio fortsatte fotosessionen vid de klippiga stränderna vid sjön som omsluter staden, där deltagarna både poserade nakna på klipporna och stående i ett hopptorn.

– I dag har landet med 1 000 sjöar döpts om till landet med 1 000 nakenbilder, sade Tunick till AFP, och förklarade att han ville "koppla kroppen till Kuopio och sjöarna i norra Finland".

Annons

Den 56-årige fotografen är känd för sina storskaliga konstinstallationer, ofta med avklädda folkmassor på olika platser i världen. Han uttryckte sin tacksamhet mot deltagarna som åter igen möjliggjort hans "konstnärliga ambitioner" genom att klä av sig i den nordiska natten.

I november förra året hörsammade 2 500 personer konstnärens uppmaning att klä av sig på Bondi Beach i Sydney för att öka medvetenheten om hudcancer.

Tunick skapade också rubriker 2016 när fler än hundra kvinnor poserade nakna med speglar i Cleveland för att få Donald Trump att framstå som olämplig för Vita huset.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons