Annons

Filmrecension: Hypnotiskt om synd och skuld

Oscar Isaac briljerar som kylig och plågad kortspelare i Paul Schraders "The card counter", en film som bär dna från såväl "Taxi driver" som "The color of money".
Filmrecension • Publicerad 3 november 2021
Oscar Isaac spelar huvudrollen i Paul Schraders film "The card counter". Pressbild
Oscar Isaac spelar huvudrollen i Paul Schraders film "The card counter". PressbildFoto: Focus Features/Scanbox
Plågad av synder från sitt förflutna håller William Tell (Isaac) korten mot bröstet i sitt förhållande till talangscouten La Linda (Tiffany Haddish). Pressbild
Plågad av synder från sitt förflutna håller William Tell (Isaac) korten mot bröstet i sitt förhållande till talangscouten La Linda (Tiffany Haddish). PressbildFoto: Focus Features/Scanbox

Tid är ett begrepp som inte existerar innanför väggarna på ett kasino. Dagsljus och kvällsmörker ger sig inte tillkänna i fönsterlösa rum med heltäckningsmattetäckta golv, där plastiga plingplongljud från enarmade banditer är det enda som tonsätter spelarnas formlösa tillvaro.

Det är i sådana miljöer William Tell (spelad av Oscar Isaac) känner sig hemma. Han är enligt egen utsago ingen korthaj, eftersom han inte vill vinna så stort att hans framgångar i blackjack och poker drar åt sig uppmärksamhet. För när du räknar kort, som William lärde sig göra under en lång fängelsevistelse, är sådan uppmärksamhet förknippad med dåliga nyheter.

Annons

Dagarna flyter ihop. På nätterna sover han oroligt i charmlösa motellrum, plågad av helvetiska visioner från sitt förflutna.

Sådan är hans tillvaro, tills han en dag stöter på Cirk (vars namn uttalas med K, spelad av Tye Sheridan), en ung man i vilken William snart ser sin möjlighet till upprättelse.

Vid första anblick har manusförfattaren och regissören Paul Schrader gjort en film om spel och dobbel i samma fåra som "Cincinnati Kid", "The color of money" och "Rounders". Och visst finns det likheter, men Schraders adelsmärke är långsamt, stundtals hypnotiskt, skildrade djupdykningar i plågade själar ‒ och "The card counter" är i alla bemärkelser främst en Paul Schrader-film. Den förhåller sig till ovan nämnda filmer i "hustlergenren" på samma sätt som Nicolas Winding Refns "Drive" förhåller sig till "The fast and the furious".

I likhet med Schraders mest kända skapelse Travis Bickle i "Taxi driver" navigerar William Tell genom smutsen. Men där smutsen i "Taxi driver" uttryckligen besudlar gatorna Bickle patrullerar så är den i Tells fall internaliserad. För honom är den statistiska tryggheten i korträknandet, och hans asketiska livsstil, kontrollmetoder avsedda för att hålla demonerna stången.

Gestaltad av Isaac är Tells uppgörelse med sig själv, med undantag för några märkligt klumpiga dialogutbyten, mästerligt berättad av veteranen Schrader, som fortfarande tycks brottas med de frågor som har präglat hans skapande sedan 1970-talet.

Fakta: The card counter

Genre: Drama

Premiär: 5 november 2021

I rollerna: Oscar Isaac, Tye Sheridan, Tiffany Haddish, Willem Dafoe med flera

Regi: Paul Schrader

Speltid: 1 timme 49 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons