Annons

Filmpriser presenterades utan galaglans

Att kalla det för en gala är en överdrift men trots skandaler och kritik presenterades ändå årets Golden Globe-priser under natten.
"The power of the dog" och "West Side story" fick de mest prestigefyllda priserna – bästa drama respektive bästa musikal/komedi.
Film • Publicerad 10 januari 2022
Helen Hoehne, ordförande för Hollywood Foreign Press Association, fick sällskap av Snoop Dogg när årets Golden Globe-priser skulle presenteras.
Helen Hoehne, ordförande för Hollywood Foreign Press Association, fick sällskap av Snoop Dogg när årets Golden Globe-priser skulle presenteras.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Det som brukar kallas Hollywoods största fest blev i år en privat middag.

Efter det att organisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), vars medlemmar röstar fram pristagarna, kritiserats för bland annat korruption och rasism beslutades att galan inte skulle bli av i vanlig bemärkelse. En skenande spridningen av coronaviruset anges också som orsak till att man skippade prisceremonin i år.

Förvirrande inlägg

Annons

I stället för röda mattan, filmstjärnor och direktsänd tv hölls en middag för HFPA-medlemmar och några utvalda gäster på hotellet Beverly Hilton. De som ville följa "prisutdelningen" hänvisades till arrangörernas sociala medier.

Men det var bitvis förvirrande och svårt att klura ut exakt vilken prestation som belönades, då det inte alltid nämndes i inläggen.

"Det krävs 43 muskler för att le. Tack för träningen Andrew Garfield och grattis till Golden Globe för bästa skådespelare musikal/komedi", skrev man exempelvis på Twitter utan att nämna att det var insatsen in filmen "Tick, tick... boom!" som hade belönats.

Mörk västern storvinnare

"The power of the dog" och "West Side story" var några av årets storvinnare.

Jane Campions mörka västernfilm "The power of the dog" är den andra filmen regisserad av en kvinna som vunnit i kategorin "bästa drama". Filmen vann också för bästa regi och Kodi Smit-McPhee fick pris för bästa manliga biroll.

Steven Spielbergs "West Side story" tog förutom bästa komedi/musikal hem priserna för bästa kvinnliga skådespelare och bästa kvinnliga biroll – Rachel Zegler och Ariana DeBose.

Bland tv-kategorierna tog prestigedramat "Succession" hem priserna bästa tv-serie i dramaklassen och bästa manliga skådespelare i motsvarande kategori. På komedisidan prisades serien "Hacks" liksom huvudrollsinnehavaren Jean Smart.

Fakta: Golden Globe-vinnarna i urval

Bästa film, drama: "The power of the dog".

Bästa film, musikal/komedi: "West Side story".

Bästa kvinnliga skådespelare, drama: Nicole Kidman ("Being the Ricardos").

Bästa manliga skådespelare, drama: Will Smith ("King Richard").

Bästa kvinnliga skådespelare, musikal/komedi: Rachel Zegler ("West Side story").

Bästa skådespelare, musikal/komedi: Andrew Garfield ("Tick, tick... boom!").

Bästa regi: Jane Campion ("Power of the dog").

Bästa animerade film: "Encanto".

Bästa icke-engelskspråkiga film: "Drive my car".

Bästa filmmanus: Kenneth Branagh, "Belfast"

Bästa tv-serie, drama: "Succession"

Bästa tv-serie, musikal/komedi: "Hacks"

Bästa manliga skådespelare i tv-serie, drama: Jeremy Strong, "Succession"

Bästa kvinnliga skådespelare i tv-serie, drama: Michaela Jaé Rodriguez, "Pose"

Bästa manliga skådespelare i tv-serie, musikal/komedi: Jason Sudeikis, "Ted Lasso"

Bästa kvinnliga skådespelare i tv-serie, musikal/drama: Jean Smart, "Hacks"

Bästa miniserie: "Den underjordiska järnvägen"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons