Annons

Fem snackisar inför Cannesfestivalen

Två 80-åriga män är de största affischnamnen på filmfestivalen i Cannes som inleds på tisdagen.
Här är de stora snackisarna inför årets filmfest.
Nöje • Publicerad 15 maj 2023
Efter att ha fått Guldpalmen två gånger är Ruben Östlund med och bestämmer vilka filmskapare som ska belönas med priset i år. Arkivbild.
Efter att ha fått Guldpalmen två gånger är Ruben Östlund med och bestämmer vilka filmskapare som ska belönas med priset i år. Arkivbild.Foto: Christina Kronér/TT
Alicia Vikander som 1500-talsdrottning i "Firebrand". Pressbild.
Alicia Vikander som 1500-talsdrottning i "Firebrand". Pressbild.Foto: Brouhaha Entertainment
Lily-Rose Depp och The Weeknd i "The idol". Pressbild.
Lily-Rose Depp och The Weeknd i "The idol". Pressbild.Foto: HBO Max

+ Harrison Ford och Martin Scorsese.

Hollywoodglamour har alltid haft sin plats i Cannes. Den här gången kommer Ford, 80, för att visa upp den femte filmen om Indiana Jones, "Dial of destiny". Han får sällskap av Scorsese, 80, vars nya film "Killers of the flower moon" har Leonardo DiCaprio och Robert De Niro i huvudrollerna. Men filmerna visas utom tävlan. Den 28 juni har Indiana Jones-filmen biopremiär, medan Scorsesefans får vänta till oktober och då går filmen eventuellt direkt upp på AppleTV+.

Annons

+ Ruben Östlund juryordförande.

Efter att ha fått det finaste priset, Guldpalmen, två gånger sätter sig den svenske stjärnregissören i år i stället i juryn där han som ordförande får hjälp av bland annat Brie Larson och Paul Dano för att utse årets pristagare. 21 filmer gör upp om priserna, däribland "Asteroid city" av Wes Anderson och nya alster av Aki Kaurismäki, Todd Haynes, Wim Wenders och Ken Loach.

+ Alicia Vikanders nya kostymdrama.

Den film med störst svenskintresse som tävlar om Guldpalmen är "Firebrand", där den svenska filmstjärnan spelar Katarina Parr, den engelske 1500-talskungen Henrik VIII:s sjätte och sista fru. Kungen spelas av Jude Law och filmen är regisserad av Karim Aïnouz.

+ Flest kvinnor någonsin

Cannes har alltid varit något av en herrklubb, men efter massiv kritik av könsbalansen på senare år har festivalen i år valt ut sex filmer av kvinnliga regissörer bland de 21 som tävlar. Det är flest någonsin. Catherine Breillat, Catherine Corsini, Jessica Hausner, Alice Rohrwacher, Ramata-Toulaye Sy och Justine Triet heter regissörerna som är med och sätter rekordet.

+ The Weekends tv-serie

Abel Tesfaye, mer känd som The Weeknd, gör skådespelardebut i den omtalade "The idol", vars handling kretsar kring en ung sångerska (Lily-Rose Depp) som hamnar i klorna på en självhjälpsguru (The Weeknd) när hon försöker ta sig fram i musikbranschen. Projektet har enligt medieuppgifter i branschpress varit kantat av kontroverser och fått skrivas om. Serien kommer till HBO Max den 5 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons