Annons

Feelgood med humor och värme

Mikael Bergstrand skrev först kriminalromaner men slog igenom med feelgoodboken ”Delhis vackraste händer”. I nya boken"Ingemar Modigs uppvaknande" höjer sig livet med humor och värme över grill-os och epatraktorer, tycker recensenten Inger Melin.
bokrecension • Publicerad 14 december 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Mikael Bergstrand.
Mikael Bergstrand.Foto: Martin Magntorn

Ingemar Modigs uppvaknande

roman

Författare: Mikael Bergstrand

Förlag: Bokfabriken

En ensam äldre man med tvångstankar. Hatbrott mot nyanlända, lite kvinnomisshandel, en avdankad nynazist, en syriansk elvaåring som inte får spela fotboll och en fet lokalredaktör på dekis...

Kan det bli en kul och dramatisk historia?

Annons

Jojomen!

I Mikael Bergstrands "Ingemar Modigs uppvaknande" börjar den grå sunkiga vardagen snart skimra.

Men först får den bita tag med detaljrealistiska skildringar av Ingemars vanor, allt från frukostgröten till hans medicinering och hans vandring till lunchgrillen (han stoppas omedelbart om han inte kan dela allt han ser med tre).

”Någon skriver ett slagord på en dörr och stämningen (samt tidningsrubrikerna) hetsas upp steg för steg, fram till katastrofen.”

Lika noga lär man känna journalisten Ludvig Nilsson och hans gränslösa hopp om att äntligen hitta nyheter i lilla Borstafors som tagit emot nyanlända och hyrt in dem på campingplatsen.

Sedan är det igång. Någon skriver ett slagord på en dörr och stämningen (samt tidningsrubrikerna) hetsas upp steg för steg, fram till katastrofen. Medan Ingemar blir vän med Dalia, en flicka från Syrien som delar hans passion för fotboll. Och som alltid skapar kontakter utveckling...

Feelgood-böcker har ofta en ljus syn på människor. Eller borde ha. Mikael Bergstrand har skrivit "Delhis vackraste händer" som blev hyllad tv-serie. I "Ingemar Modigs uppvaknande" höjer sig livet med humor och värme över grill-os, epatraktorer och bostadsområdet Plågan. Och över tvångstankar. Extra sympatiskt att Mikael Bergstrand berättar i efterordet om sina egna.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons