Annons

Färre illegala cigaretter i Borås

Var åttonde cigarett som röks i Sverige är illegal. I Borås tycks tillgången ha minskat de senaste åren.
Kultur • Publicerad 6 november 2014

– Jag vill tro att vårt arbete har haft positiv effekt, säger Katarina Fingalsson, tillsynshandläggare i Borås stad.

Sedan 2008 har Tobaksleverantörsföreningen undersökt marknaden för obeskattade cigaretter. 10 000 cigarettpaket plockas i totalt 29 olika städer i Sverige, och får genomgå en kriminalteknisk analys som bland annat fastställer varumärke, autenticitet och ursprung.

Annons

2012 var andelen illegala cigaretter i Borås 16,6 procent. Året därpå och i fjol har siffran legat på cirka 11 procent.

– Tillsynen i Borås har intensifierats sedan 2010 och det har haft ganska bra effekt. Vi ser tydligt att handlare som redan har fått beslut om åtgärder har skärpt till sig när vi gör återkontroller, säger Katarina Fingalsson.

Fast de som åker dit i myndigheternas kontroller är förhållandevis få. Hittills i år har en handfull handlare i Borås tilldelats varningar eller förbud.

För att lyckas ännu bättre krävs samarbete mellan myndigheter. Igår hölls en heldagskonferens i Borås för handläggare på olika nivåer för att öka kunskapen om den illegala marknaden. Bland annat redogjorde utredare från Tullverket om olika metoder att föra in olaglig tobak i landet.

I ett pågående rättsfall vid Göteborgs tingsrätt har en liga skaffat tillstånd för att köra tobakstransporter till ett lagligt skatteupplag i Göteborg i väntan på försäljning. På pappret såg allt ut att vara i sin ordning, men tjänstemän vid Skatteverket och Tullverket fattade misstankar när det visade sig att det angivna förrådet var alltför litet för att kunna rymma lasterna.

Ligan, bestående av svenska män, avslöjades efter övervakning. Totalt 108 miljoner cigaretter har förts in i Sverige på knappt ett år och det mesta har sålts vidare på den illegala marknaden.

Åtalet gäller 28 miljoner cigaretter varav hälften har beslagtagits. Det skingrade värdet på partiet är 30 miljoner, beskattningsvärdet 40 miljoner kronor.

Det vanligaste sättet att ta in smuggelcigaretter är genom förfalskade dokument. Exemplet som redovisades igår gäller en påstådd container med strumpor från Dubai som i själva verket innehöll 4,3 miljoner illegala cigaretter. Sju svenska män var inblandade i brottsligheten med endast två dömdes 2012, båda till fängelse i 2,5 år.

Miia Vuolama, tillsynshandläggare på länsstyrelsen, påpekar att konsumenterna också har ett ansvar för att bryta den omfattande illegala handeln.

– Den som köper alltför billiga cigaretter stödjer den organiserade brottsligheten, säger hon.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons