Annons

Färgsprakande godis när Jarl Ingvarsson ställer ut på Flaménska

Sparsörkonstnären Jarl Ingvarsson är en av Sjuhärads, och Sveriges, mest välmeriterade. Hans senaste separatutställning i Borås var på Ålgården 2015, i samband med hans 60-årsdag, men han har sen dess synts på grupputställningar på Wärenstams och Borås konstmuseum. Nu ställer han ut på Flaménska galleriet.
Publicerad 4 november 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Vad: Bildkonst

Vem: Jarl Ingvarsson

Var: Flaménska galleriet

Pågår till: 7 nov

Om sin färgsprakande konst skriver Jarl Ingvarsson att han försöker förstå vad saker och ting är genom måleriet. I utställningen på Flaménska galleriet gäller det i så fall godis. Utställningen myllrar nämligen av polkagrisar och polkagrismönstrade katter, pez-automater, sura skallar och lakrits. Ahlgrens pastellfärgade bilar svävar i Jarl Ingvarssons värld i en bilhimmel där trafikskyltarna antingen anger tillåten hastighet eller väntat väder, eller kanske en lakritspipa. Pez-behållarna ser ut som snögubbar med plommonstop. De verkar också stå vid någon slags pool, med lakritspipor som glorior över deras huvuden, och polkagrisar anas i färgstimmet. Färgerna är lika sockersöta som godiset och utställningen är fylld av lek och livsglädje.

En del är målat på canvas, andra på till synes slarvigt skurna masonitskivor, och vissa på enkla pappersark, upphängt med en klämma. En masonittriptyk som föreställer pastellfärgade Ahlgrens bilar som svävar i en babyblå värld, bildar i sin form också en stor, glad val om man ställer sig en bit ifrån.

Annons

Vid en av de många polkagrismönstrade katterna har Jarl Ingvarsson, likt ett barn, kluddat med lila krita i en blobb över katten som i sin tur är ritad med blå kulspetspenna. Som om han tagit ett barns teckning och funderat över den enorma värld teckningen egentligen rymmer, den som bara barnet har tillgång till. Allt som broderas ut från det som vi bara ser som en enkel, randig katt, är egentligen en fantasivärld där Ahlgrens bilar kör på gatorna, vägskyltarna har lakritspipor på sig, de sura skallarna bekymrat funderar över tillvaron, och den svarta lakritskatten med luriga, blå ögon stryker omkring bland de lite klumpigare polkakatterna. En hel värld som kan rymmas i en teckning med kulspetspenna. Det är svårt att inte dras med i all lek, färg och glädje.

Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons