Annons

"Evig anställning" kan stoppas

Senast 2019 skulle kapitalet bakom konstduon Goldin & Sennebys idébaserade konstverk "Evig anställning" ha investerats på börsen för att verket skulle kunna sättas i rullning. Men en lagparagraf har stoppat detta.
Konst • Publicerad 15 december 2021
Stämpelklockan ingår i "Evig anställning" som ska se ut ungefär så här vid Västlänkens station på Korsvägen. Pressbild.
Stämpelklockan ingår i "Evig anställning" som ska se ut ungefär så här vid Västlänkens station på Korsvägen. Pressbild.Foto: Goldin & Senneby

En klausul i Ekonomistyrningsverkets kapitalförsörjningsförordning riskerar nu att omintetgöra hela konstverket, något som Göteborgs-Posten var först att rapportera om. Paragrafen slår fast hur skattemedel får användas och gör att "Evig anställning" inte kan finansieras på det sätt som konstnärerna hade tänkt.

Pengarna finns nu hos Trafikverket som tillsammans med Statens konstråd är ansvariga för konstverket, som ska fungera som en offentlig utsmyckning på en av Västlänkens nybyggda stationer i Göteborg.

Annons

Jurister uppmärksammade myndigheterna om lagparagrafen först när konstverket var antaget och Lotta Mossum, ansvarig konstkurator på Statens konstråd, jobbar nu på att hitta en annan finansiering:

– Vi arbetar med en mix av åtgärder och olika pusselbitar för att ändå lösa det här. Flera tänkbara sätt finns och vi tror att det kommer att vara kartlagt inom det närmaste halvåret, säger hon till GP.

"Evig anställning" är ett slags performance där en tillsvidareanställd person placeras på den nybyggda stationen Korskrogen vid Svenska Mässan och Liseberg. Personen får själv komma på vad hen ska fylla tiden med och verket beskrivs som en diskussion om framtidens arbete.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons