Annons

Eva Rydberg tar avsked: "En era tar slut"

Eva Rydberg har bestämt sig och det känns bra. Denna sommar blir hennes sista på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men den blivande 80-åringen skissar på nya planer.
Nöje • Publicerad 2 maj 2023
Eva Rydberg på sin sista presskonferens på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Eva Rydberg på sin sista presskonferens på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT
Per Andersson och Eva Rydberg på scen.
Per Andersson och Eva Rydberg på scen.Foto: Johan Nilsson/TT
Regissören Anders Aldgård, som också spelar överste Ström i pjäsen.
Regissören Anders Aldgård, som också spelar överste Ström i pjäsen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det skulle vara jättekul att filma, eller kanske göra lite tv-serier, säger Eva Rydberg på sin allra sista presskonferens som teaterchef.

Hon tog över efter legendariske Nils Poppe 1994 och har i ur och skur, sommar efter sommar, bjudit på komedi, fars och musikaler. Inför sommarens uppsättning av "Två man om en änka" lockar hon med ytterligare ett affischnamn i ensemblen: komikern Per Andersson.

Annons

Han ser fram emot att "leka med Eva" på hennes hemmaarena. Här finns mycket att lära, tycker han, och han beundrar Rydbergs skärpa och kvickhet.

– Att det är hennes sista sommar också och att få vara med om det, det är omöjligt att tacka nej till. Det är en jätteära, säger Andersson.

Det är väldigt speciellt och mycket känslor i luften, tycker han.

– Det är en era som tar slut, säger Per Andersson.

"Vemod och allvar"

Anders Aldgård, som både regisserar och spelar överste i pjäsen, tycker att det är särskilt kul att få sätta upp en av Nils Poppes klassiska sommarkomedier, nu i en lätt bearbetad version.

– Vi har försökt få in små påminnelser i några scener och sångtexter. Vi vill påminna publiken om att det är sista gången vi sitter så här.

Pjäsen utspelar sig på Fredriksdals herrgård, som ligger i parken ett stenkast bort från teatern, för exakt 100 år sedan. Den glada änkan som allting kretsar runt spelas av Eva Rydberg.

– Det finns ett visst vemod och kanske även allvar under det hela, säger Anders Aldgård.

"Känns bra"

Jo, ett inslag av vemod finns där, det tycker också Eva Rydberg. Men hon låter nöjd med att hon nu bestämt sig för att avrunda den här delen av karriären. Föreställningarna tar på krafterna, konstaterar hon, eller framför allt de minutiösa förberedelserna inför varje nytt framträdande.

– Det känns bra, jag har bestämt mig. Det är en viss mättnad på något sätt. Det är jobbigt att köra så här många föreställningar, säger hon.

Annons

Nu hoppas hon på en bra lösning för Fredriksdalsteatern framöver – vem som ska ta över är ännu inte bestämt.

– Jag vill att det ska komma i goda händer och att de som kommer hit ska få det som de är vana vid.

Fakta: Eva Rydberg

Eva Rydberg föddes 1943 i Malmö. Hon började i balettskola redan som barn och blev sedan elev på Malmö stadsteater, där hon fick sin första dansroll som 14-åring.

Karriären spänner över mer än 60 år av revyer, cirkus, dans, krogshower, musikaler, film och teater. Hon har också medverkat i julkalendrar, legat på Svensktoppen och deltagit i Melodifestivalen.

1993 började Eva Rydberg spela på Fredriksdalsteatern i Helsingborg mot Nils Poppe och året därpå tog hon över efter honom som teaterchef, ett uppdrag som hon efter denna sommar väljer att lämna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons