Annons

Ett spel om människovärde

Med stor skicklighet väcker Regionteater Väst intresse för moralfilosofi bland unga.
Teater • Publicerad 4 oktober 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Jan Coster och John Lalér.
Jan Coster och John Lalér.Foto: regionteater väst

Sällan har lek och allvar ingått i en sådan kuslig förening. Skojiga dramaövningar avslutas med ett problem som handlar om liv och död. Med stor skicklighet väcker Regionteater Väst intresse för moralfilosofi bland unga.

Det börjar som en uppsluppen instuderingsuppgift i sociologi. Det slutar med ett ställningstagande som blottlägger de existentiella bråddjup som alltid finns på armlängds avstånd.

Annons

Ämnet för pjäsen ”Från Ö till Ö” är något så till synes enkelt som människovärde. För visst är väl alla individer lika mycket värda?

Inte mycket att snacka om! Åtminstone inte enligt skådespelarna Jan Coster och John Lalér, samt den skolklass från Daltorpskolan som var publik och medverkade under föreställningen.

Men efter att den teoretiska samstämmigheten fastslagits blev det läge att börja skrapa på ytan. Ett antal små och stora frågor ställdes, vilka besvarades med att de som sa ja placerade sig i en klunga. Är det någon som blivit retad? Är någon kär? Vem tror på ett liv efter detta?

Dessförinnan hade publiken delats in i fyra grupper, delvis i syfte att visa hur lätt en vi- och dom-känsla växer fram. Strax blev uppgiften att värdera de två skådespelarna, med hjälp av röstning. Vem av dem går bäst? Vem har skarpast blick? Vems liv förtjänar att räddas… ?

Den lekfulla anda som rått i den mysiga lokalen - på den färgglada ryamattan, inramad av vackra naturbilder - växlar plötsligt in mot något mörkt och farligt. En svart blixt slår ner i den trygga idyllen och aktiverar omöjliga men tidlösa frågor.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons