Annons

Ett maxat men lite väl ösigt uppvisningsnummer i ”Whiteout”

Sex kvinnliga författare från USA skriver ungdomsromaner tillsammans. Men i kollektivt skrivande är det nog svårt att undvika tävlingsmomentet, vilket påverkar resultatet i nya ”Whiteout”.
Litteratur • Publicerad 14 januari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ungdomsroman

Whiteout

Författare: Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Nic Stone, Tiffany D. Jackson, Dhonielle Clayton

Översättning: Anja Eriksson

Förlag: Vox by Opal

Författarna Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Nic Stone, Tiffany D. Jackson och Dhonielle Clayton står tillsammans bakom ungdomsromanen ”Whiteout”.
Författarna Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Nic Stone, Tiffany D. Jackson och Dhonielle Clayton står tillsammans bakom ungdomsromanen ”Whiteout”.Foto: Jess Andree

Ungdomsromanen ”Blackout” har gjort succé i USA och förekommer på många bibliotek i Sverige. Nu finns också uppföljaren ”Whiteout” i handeln. Böckerna har gemensamt att de skrivits av sex författare. Samtliga är unga, färgade kvinnor. Utgivningen kan kopplas till aktiviströrelsen Black Lives Matter.

En likhet hos texterna är att handlingen utspelas under extrem väderlek. Den förstnämnda under en värmebölja i New York, den senare under en snöstorm i Atlanta.

”De meteorologiska förhållandena kan ses som en symbolisk återspegling av de turbulenta emotionella tillstånd som rör om i de tonåriga karaktärernas sinnen.”
Annons

De meteorologiska förhållandena kan ses som en symbolisk återspegling av de turbulenta emotionella tillstånd som rör om i de tonåriga karaktärernas sinnen. Inte ens vinterkylan i ”Whiteout” förmår att sänka temperaturen.

I centrum befinner sig den superbegåvade naturvetaren Stephanie. Hon gör bort sig rejält när hon presenteras för Solas familj. Det gör att deras förhållande krackelerar. Händelserna byggs upp kring den ursäkt som krävs för att de ska kunna gå vidare, något som flera i bekantskapskretsen vill hjälpa till att förmedla.

Det innebär att även deras bakgrundshistorier förs in i det ystra berättarflödet. Visst är det högt tempo och härlig jargong, men det blir väl ösigt ändå. Läsaren får inte en lugn stund. Särskilt miljöskildringen sätts på undantag. Eftersom författarnas utrymme är begränsat, ser de till att maxa sina bidrag. Sannolikt för att bräcka de övriga, vilket gör boken till ett fluffigt uppvisningsnummer.

Whiteout - Clayton, Jackson, Nicstone, Thomas, Woodfolk, Yoon
Whiteout - Clayton, Jackson, Nicstone, Thomas, Woodfolk, Yoon
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons