Ensamheten ett viktigt tema i biografin om Alfred Nobel
Nobel – den gåtfulle Alfred hans värld och hans pris
Biografi
Författare: Ingrid Carlberg
Förlag: Norstedts
Det som förvånar mest är väl egentligen att det inte har skrivits en ordentlig biografi över Alfred Nobel förut. Nu ligger hursomhelst Ingrid Carlberg drygt 600-sidiga biografi över en av de mest omtalade svenskarna genom tiderna klar. De lismande och censurerade publikationer som getts ut tidigare har inte bara varit få och tämligen tunna till innehållet, de har haft ett annat syfte. Ingrid Carlberg porträtterar ett egensinnigt snille (snarare än ett geni), men gör inget för att dölja dennes skavanker. Tvärtom. Hittar hon något som kan ge en annan bild än den som kommit från offentligt håll (läs Nobelstiftelsen) delar hon beredvilligt med sig.
Det måste omedelbart sägas: Ingrid Carlbergs biografi imponerar. Hon är noggrann, hon hittar nya infallsvinklar, hon hittar nya rön i arkiven, det är välskrivet, många gånger spännande och väl genomarbetat. Ändå känns det som om man inte kommer Alfred Nobel in på livet. De gånger det glöder till i hans själsliv är få. Mest är det vankelmod, gräl om patent, affärsresor än hit och än dit. Och så blir han arg; på före detta kompanjoner som försöker skinna honom; på sina bröder när de tigger pengar och fattar dåliga affärsbeslut.
”Nobel visar sig vara undflyende på ett sätt och lättfångad på ett annat.”
Ensamheten är ett genomgående tema. Alfred Nobel är en ensam man och lider därav. Den passion som finns handlar om arbete, läsning och en kärleksaffär som inte ens Ingrid Carlberg tycks reda ut i vilken grad den är erotisk eller inte.
Nobel visar sig vara undflyende på ett sätt och lättfångad på ett annat. Carlberg går till arkiven och kan utifrån en rad fynd väva en komplex väv kring Alfred Nobels person. Det är nödvändigt. Det som händer kring Alfred Nobel, i den stora världen och den lilla världen, är det som för boken framåt, snarare än det som händer i hans själsliv. Även om en del av beskrivningar av samtidens vetenskapliga framsteg är tämligen vaga och svaga, skapas en kontext som faktiskt är mer intressant än ännu en tågresa till London, Paris, New York, St. Petersburg, San Remo eller Stockholm eller vart nu affärerna för Alfred Nobel. Själv flyr han undan.
”Ingrid Carlberg lyckas ändå skriva en mycket, mycket läsvärd bok om träbocken Nobel.”
Ingrid Carlberg strävar vidare. Visst. Han är beläst och han försöker skriva litterärt, men finner inte självsäkerheten som gör att han vågar ta steget fullt ut. Visst. Han är en generös man som skänker pengar till alla möjliga individer och projekt. Han är på ett sätt mycket social och på ett annat sätt oförmögen att spinna ett nät av nära relationer kring sig, i synnerhet när det gäller kvinnor. Ibland glimtar det dock till även i Alfred Nobels liv. Då glimtar det också till i berättelsen. Annars affärer, affärer, affärer.
Ingrid Carlberg lyckas ändå skriva en mycket, mycket läsvärd bok om träbocken Nobel. Bäst är de delar där Carlberg tillåter sig berätta om hur hon går till väga, hur hon hittar nya vägar, besöker arkiv, gör intervjuer. När väl Alfred Nobel dör följer en nödvändig men trist transportsträcka om diverse arvstvister fram till den första nobelfesten. Det är ingen direkt nöjsam resa i biografin. I övrigt? Det skulle förvåna mycket om inte den här boken är en stark kandidat till Augustpriset i fackboksklassen. Så bra är den.