GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En viktig bok om läsandet

Läsandet och dess villkor får variationsrika kommentarer och analyser i Frank Jimmy Vulovics ”Bokstavskamp”. Bland annat grips läsaren Bo W Jonsson av förtröstan tack vare författarens optimistiska övertygelse om litteraturens omistlighet
Litteratur • Publicerad 5 december 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Frank Jimmy Vulovic.
Frank Jimmy Vulovic.Foto: Privat
Essä

Bokstavskamp. Essäer om läsning, litteratur & klass.

Författare: Frank Jimmy Vulovic

Förlag: epikos media

Många människor vet berätta hur boken, i sin skönlitterära form vill säga, tidigt väckte ett outsläckligt begär, tvingande och utan förbehåll. Författaren till ”Bokstavskamp”, Frank Jimmy Vulovic, skildrar i sin essäsamling hur detta begär faktiskt drev honom att i unga år uppträda som boktjuv, med bibliotek som främsta brottsplats. Man vill nog ändå förlåta gossen Frank Jimmy för hans eskapader, framkallade av obändig boklusta, och samtidigt bli påmind om litteraturens mystik och magi.

Vulovic, med serbiskt ursprung, har en doktorsgrad i litteraturvetenskap och har ägnat en hel del av sin forskning åt just läsandet och dess villkor. Detta sistnämnda är själva kärnan i ”Bokstavskamp”.

Något som särskilt fängslar i texterna är hans skildring av dessa unga människor som mer eller mindre hindrades att ge sig hän åt böckernas värld. Ofta är det fäder ur arbetar- och bondeklass som fruktade att barnen därigenom skulle svika sin klasstillhörighet. Han presenterar talande exempel ur den svenska litteraturen, framför allt dess proletärförfattare. Dessutom har Vulovic liknande erfarenheter från sin uppväxt, något som kom att utgöra en sårig relation till fadern.

Ett annat givande inslag är Vulovics uppsluppna diskussion om det fria ordets möjligheter med demokratins stärkande som följd. Det som började med Gutenberg har nu nått den digitala tekniken, vilken, trots sina avigsidor, måste ses som hoppingivande värn i demokratins och humanismens utsatthet.

Bo W JonssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.