Annons

En vacker roman om sorg i den ständigt pågående grå vardagen

Elin Willows tredje roman ”Stegar” är en vacker skildring av sorg och vardag. En roman som många kan känna igen sig i, tror Stefan Eklund.
Recension • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Roman

Stegar

Författare: Elin Willows

Förlag: Natur & Kultur

Elin Willows nominerades till Borås Tidnings debutantpris för sin debutroman ”Inlandet”. Nu kommer hennes tredje roman, ”Stegar”.
Elin Willows nominerades till Borås Tidnings debutantpris för sin debutroman ”Inlandet”. Nu kommer hennes tredje roman, ”Stegar”.Foto: Frank A Unger

I Elin Willows tredje roman, ”Stegar”, pågår vardagen med en detaljrik skärpa som fångar läsaren och inger texten ett sällsamt skimmer av liv.

Så är det också i hennes två föregående romaner, ”Inlandet” (2018, nominerad till Borås Tidnings debutantpris) och ”Nya namn” (2021). Tillsammans bildar de, så skriver förlaget, en trilogi som utforskar ”kvinnors inre känslovärldar i olika stadier av ett liv”. Så sant. Här finns kontrasten som gör Elin Willows till en intressant författare, i kasten mellan den inre världen och den yttre, mellan starka känslostormar och en igenkännbar vardag.

Annons

I ”Stegar ”handlar det om en frånskild tvåbarnsmamma som träffar en ny man, ett passionerat förhållande inleds, tar slut, men kanske ska återupptas igen. Då dör mannen plötsligt, i en olycka. En stark sorg infinner sig, men det är en ensam sorg, de har bara haft varandra en kort stund, de är inte etablerade som ett par i andra sammanhang, med andra människor. Det gemensamma rummet var ”tömt på allt annat än dem”.

Det är en vacker roman Elin Willows har skrivit. Starka stråk av sorg möter en vardag med två barn som måste pågå, aldrig tillåts stanna av. En mening som ”Overallen är i torkskåpet och får hänga kvar till i morgon” kan i sammanhanget få en stark existentiell laddning.

”Det är romanform som inte är lätt att hantera med tydlighet, men Elin Willows lyckas med det.”

Elin Willows arbetar också med en uppbruten tidslinje. Vi går in och ut ur olika faser av huvudpersonens liv; uppbrottet från det första äktenskapet, livet med barnen varannan vecka, mötet med den nye mannen och så olyckan och tiden efter. Avsaknaden av kronologi skärper fokuset på den inre upplevelsen, där vi alla, precis som huvudpersonen i Elin Willows roman, lever i samtliga våra tider samtidigt. Det är romanform som inte är lätt att hantera med tydlighet, men Elin Willows lyckas med det, inte minst genom en precis och avklarnad språkbehandling.

Hon skriver: ”Livet är aldrig en tanke. Livet är aldrig som de tankar hon har om livet. /…/ Mat måste lagas, hon har tvättstugan, det kommer bli stökigt, ändå är tankarna nåt annat.”

”Stegar” är en roman som inte söker sensation utan borrar sig in i ett liv många kan känna igen sig i. Det är en roman som dröjer sig kvar. Jag ser fram emot att läsa mer av Elin Willows.

”Stegar” av Elin Willows
”Stegar” av Elin Willows
Stefan EklundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons