Annons

En tråd i Borås historia

90 års industrihistoria. Sylvia Danielsson har skrivit boken om Simonsland och Konstsilke, den sista textilindustrin i centrala Borås.
Kultur • Publicerad 28 maj 2008
Foto: 

I boken Att förädla går Sylvia Danielsson ända tillbaka till Sidenvägen:

– Jag blev nyfiken och tog reda på allt om silkesodling som började 3000 år före Kristus.

Annons

Men människan har lärt sig imitera naturen. I Borås började man göra konstsilke 1918. Konstsilkefabriken tillhörde Borås Wäfveri, låg i Simonsland och när den var som störst på 50 -talet, arbetade runt 800 på fabriken.

Sylvia Danielsson har djupdykt i arkiven. Hon skildrar gamla kvartersindelningar, exakt hur man gjorde rayonsilke av gran och vad som hände när nylonet, en konkurrent, dök upp på marknaden under 60-talet. Konstsilket har bytt spelplan:

– Jag trodde att konstsilke används till underkläder eller klänningar. Men så var det bara i början. Numera används det till slangar, till bildäck, drivremmar och pappersindustrin.

Tvåspråkig

Genom åren har runt 10 000 anställda passerat fabriken (och på 70-talet var allt på två språk, svenska och finska).

Hur var det att arbeta där? Sylvia Danielsson har intervjuat anställda och före detta anställda på Konstsilke. Hon har också plockat bilder ur de personaltidningar fabriken gav ut:

– Konspolen och Silkesmasken. Det har ju funnits så mycket, fabriken byggde bostäder, det fanns sport- och bridgeklubbar, fiskeresor. Och man gjorde hemma-hos - reportage.

Företaget Kanico köpte Simonsland år 2000 och med det Konstsilkes lokaler. Det är Kanicos VD Kjell Berggren som gett Sylvia Danielsson i uppdrag att skriva boken. Maken, Bertil Danielsson, svarar för foto och sonen Adam Danielsson för layout. Boken är tryckt och utgiven i Borås och ska säljas lokalt.

Det är Sylvia Danielssons femte bok på fyra år. Bakom hennes väg till författarskapet står - en fänkål.

– Jag älskar frukt och grönsaker. En dag satt jag med en stor fänkål. Istället för att slänga den började jag fundera. Vilka vitaminer den innehöll, vad man kunde göra av den. Det blev min första bok.

Inger Melin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons