Annons

En renovering som sitter fint

Ingen Norén. Ingen Shakespeare.
Men väl några byggjobbare och en nöjd kulturchef.
Teatern genomgår just nu en rejäl scenförändring.
Kultur • Publicerad 27 april 2008
Kulturchef Elisabeth Lundgren sitter nöjd.
Kulturchef Elisabeth Lundgren sitter nöjd.Foto: Foto krister persson

Väck med de gamla, slitna orangeröda stolarna. In med nytt. Men Elisabeth Lundgren, kulturchef i Borås, blir lite orolig när hon kliver in i teatersalongen, duckar för byggnadsställningarna och ställer sig där det en gång fanns rader av stolar. Nu – tomrum.

–?Det ser väldigt lila ut, tycker du inte??

Annons

Hon sveper med blicken upp mot väggarna. Allt är inte målat. Mycket återstår. Men till hösten ska den nya salongen stå färdig.

Nya stolar, ny matta, nya armatur, ny färg. Ny hörslinga, ventilationen och elen ska fixas till.

Omgörningen av salongen är total. Som besökare kommer man att märka av förändringen.

–?Det här blir jättesynligt. När det är premiär på Vildanden den 11 oktober ska publiken mötas av en helt ny salong. Det här blir en dunderförvandling.

I ett av rummen på kulturkontoret ligger det kakel, mattprover, pärmar och skisser. Först ut i kulturhusets ombyggnad var konstmuseet – som just nu är en byggarbetsplats med borrljud och cementsäckar på pall.

Rött är rätt

Elisabeth Lundgren håller upp en målad pappskiva.

–?Det här blir väggfärgen i teatersalongen. Mattan är från Kasthall. Alla tygerna är från Uddebo. Vi har valt att ha den lokala prägeln. Och det blir ett slags rött intryck. Salongen har varit orangeröd, nu har vi valt mer klassiskt röd teaterfärg.

Varför ska det vara rött på teatern?

–?Jag vet inte?rött är lite festligt. Ljusblått hade du inte kunnat tänka dig i en salong. Du ser inte pastellfärg på teatrar. Det kanske är dramat, blod och tårar.

Annons

Men det fanns ett annat förslag. Wingårdh arkitektkontor tog fram ett svart alternativ. Men Borås föll för det mer klassiskt röda.

Hur tänkte ni på Wingårdhs inför omgörningen?

Helena Toresson, arkitekt:

–?Vi har jobbat med ett anslag som redan finns, men med en modern twist. Traditionellt, men på ett nytt sätt.

De utgick från det befintliga huset. Vad fungerar idag, vad fungerar inte? Sedan fanns det en del givna ramar – pengar, naturligtvis, men till exempel också att tillgängligheten för dem som sitter i rullstol skulle öka.

Och så då de viktiga stolarna. Dem som vi besökare tillbringar mest tid i under en föreställning.

–?Röd färg skapar en förväntan, säger Toresson. Vi har olika toner i det röda, sex olika strukturer och mönster. Sedan strösslar vi ut stolarna i salongen, så det ser slumpmässigt ut. Så kanske man som besökare undrar: Får jag den röda i dag, eller kanske den lite mer rosa?

Elisabeth Lundgren och projekteringsgruppen har tagit in några olika provstolar. Suttit, resonerat.

–?Det måste vara funktion och estetik också. Det här ska hålla länge, vi bygger för åtminstone 40 år framåt.

Du är yttersta bossen. Om du säger nej! Då blir det inget?

Annons

–?Jag är yttersta bossen, visst – men i projekteringsgruppen har teatern givetvis varit med, teaterchefen, tekniken, ljud, ljus?

Och de har alltså suttit.

–?Grejen är att man måste sitta en stund för att få en rättvisande känsla.

Och det är inte bara att dunka in ett gäng stolar. I en teatersalong handlar det också om praktiska saker, till exempel akustik. En tom stol ska reflektera lika mycket ljud som om en person sitter i den.

Det ska bli samma upplevelse av ljudet oavsett om det är fullsatt eller halvtomt. Därför finns det perforeringar i stolen som tar upp ljudet.

Elisabeth Lundgren, kan du garantera att det är sköna stolar?

–?Jag kan garantera det.

Säger hon och ler där hon sitter i en av de två provstolarna.

BT:s utsände håller med. Om nu bara benutrymmet blir tillräckligt för alla oss som är över 1,90 långa?

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons