Annons

En kväll i Hjalmar Söderbergs tecken

I morgon kväll är Hjalmar Söderberg, en av svensk litteraturhistorias främsta författare, på tapeten i Kulturhuset. Han är temat för ett scensamtal med skådespelaren och regissören Moa Gammel och författaren Jesper Högström.
Litteratur • Publicerad 26 mars 2018
Hjalmar Söderberg.
Hjalmar Söderberg.Foto: Pressens Bild

Jesper Högström är aktuell med ”Lusten och ensamheten. En biografi över Hjalmar Söderberg” och förklarar varför Söderberg fortfarande är relevant för vår tid:

– Han är aktuell för att han är det svenska språkets kanske största stilist. Dessutom nästan den ende författaren ur sin epok som folk fortfarande läser (förutom Selma Lagerlöf). Det blir extra frapperande när man går in i den värld där Söderberg levde och som bestod av alla den tidens berömda författare – antingen är de helt glömda, som Henning Berger eller Per Hallström, eller är de namn som ingen läser, som Oscar Levertin och Verner von Heidenstam.

Jesper Högström.
Jesper Högström.Foto: Sofia Runarsdotter
Annons

Varför är Söderberg intressant för dig?

– Han är intressant just för att jag alltid har älskat hans prosa. Och för att jag aldrig hade läst något om honom som gjorde vad jag ville göra, det vill säga att göra honom levande. Att skildra honom med både sympati och distans.

Drabbades du själv av någon aha-upplevelse när du arbetade med boken?

– Aha-upplevelsen var hur nära hans litteratur låg hans liv. Och hur mycket han själv fascinerades av samspelet mellan dem.

Hjalmar Söderberg (1869–1941) är alltså vårens författare på Klassikerscenen på Kulturhuset. Fortfarande ett århundrade senare läses många av hans böcker ofta som exempelvis ”Förvillelser” (1895), ”Doktor Glas” (1905) och ”Den allvarsamma leken” (1912). Under sin levnad betraktades Söderberg ofta som en kontroversiell person och hans böcker kritiserades för att vara omoraliska. I nutiden är det framför allt hans kvinnosyn som har diskuterats.

Moa Gammel.
Moa Gammel.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Skådespelaren Moa Gammel, som är aktuell med ett radiodrama baserat på Söderbergs pjäs ”Gertrud”, medverkar också som gäst för att diskutera Söderberg och hans författarskap. Hon håller också på att skriva ett långfilmsmanus baserat på ”Gertrud” tillsammans med författaren Karolina Ramqvist.

– Jag tycker att hans tema som författare är livsval och konsekvensen av det man väljer och väljer bort och det är ju tom ännu mer aktuellt i dagens samhälle med dess tusen valmöjligheter, säger hon, säger Moa Gammel.

Vad är det som intresserar dig hos Söderberg?

– Jag tycker att han är fantastisk på dissekering av mänsklig psykologi och att de karaktärer han då skrev är tidlösa.

Samtalet leds av Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist och Lennart Eriksson, skådespelare på Borås Stadsteater, läser valda delar av Söderbergs texter.

Annons

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons