Annons

En farmor för vår tid

Vad som ser ut att bli några hopplösa veckor hos farmor blir något helt annat.
Bokrecension • Publicerad 29 januari 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Författaren Annika Sandelin tilldelades Vanessapriset 2018 för sina insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.
Författaren Annika Sandelin tilldelades Vanessapriset 2018 för sina insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.Foto: Niklas Sandström
Barnbok

När farmor flög

Text: Annika Sandelin

Illustrationer: Jenny Lucander

Förlag: Förlaget

Ålder: från 6 år

Farmödrarna är inte vad de var. Dagens farmor är född på femtio- eller rentav sextiotalet och har annat att göra än att stå och baka småkakor.

När nioårige Joel blir inhyst hos sin farmor för att föräldrarna ska på affärsresa är det inte precis Sörgården han kommer till. Hon bor i en liten sunkig lägenhet där hon helst sitter vid datorn och spelar patiens hela dagarna. Hennes kylskåp är fullt av färdiga soppor och något annat verkar hon inte äta. Joel undrar hur han över huvud taget ska klara sig.

Annons

Sedan händer det – inte som ett under utan som en av ålderdomens många små förtret. Vad som först verkar vara hudförändringar på tantens rygg växer och blir vingar!

Förändringen följs av fler och av det största och verkligaste undret – tiden själv börjar flyga.

”Annika Sandelin har skrivit en fin och rätt rolig berättelse. Jenny Lucander har illustrerat med naivistiska bilder som ibland kan ge svindel, som den nattliga flygfärden över Helsingfors”
Urban Jarvid, recensent

Annika Sandelin har skrivit en fin och rätt rolig berättelse. Jenny Lucander har illustrerat med naivistiska bilder som ibland kan ge svindel, som den nattliga flygfärden över Helsingfors.

En möjlig marginalanmärkning är att trots att boken presenterar en farmor av idag skulle den egentligen kunnat utspelas när som helst på den här sidan hemdatorreformen. Kontanter och papperstidningar är viktiga för handlingen. Sådana finns förvisso fortfarande men barnens superhjälteintresse känns knepigare. För de flesta barn idag är nog superhjältar tyvärr snarare något man ser på film än läser om i album. Nå, de unga läsarna lär inte klaga och blir någon sugen på att läsa Stålmannen eller Fantomen (!) efteråt så gärna för mig.

Här saknas innehåll

Bokomslag "När farmor flög".
Bokomslag "När farmor flög".
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons