Annons

Elitsoldat tar över "Robinson"

Hon blev historisk när hon som första kvinna blev antagen till vad som sägs vara Sveriges hemligaste elitförband. Nu blir Petra Malm ny programledare för "Robinson".
Tv • Publicerad 2 mars 2022
Petra Malm blir ny programledare för "Robinson" på TV4.
Petra Malm blir ny programledare för "Robinson" på TV4.Foto: Jessica Gow/TT
Petra Malm tror att hon har många erfarenheter från det militära som passar bra i "Robinson". " Det känns som att jag har en jättebred repertoar som jag tar med mig", säger hon.
Petra Malm tror att hon har många erfarenheter från det militära som passar bra i "Robinson". " Det känns som att jag har en jättebred repertoar som jag tar med mig", säger hon.Foto: Jessica Gow
Petra Malm ska leda "Robinson" som sänds i höst.
Petra Malm ska leda "Robinson" som sänds i höst.Foto: Jessica Gow/TT

Det är en peppad ny programledare som tar sig an uppdraget att leda den gamla överlevnadssåpan. Deltagarna är uttagna och inspelningarna drar igång snart. Meningen är att avsnitten ska sändas i höst.

– Det känns helt fantastiskt. Det kändes rätt direkt och jag svarade ja på en gång. Jag behövde ingen betänketid alls, säger Petra Malm till TT.

Annons

Numera är hon föreläsare och har synts i tv-programmet "Elitstyrkans hemligheter". Innan dess var hon yrkesmilitär i 17 år. På meritlistan finns bland annat att hon som första kvinna klarat de tuffa uttagningstesterna till elitförbandet Särskilda operationsgruppen, som sägs vara försvarets mest hemlighetsomgärdade.

– Det är något som jag är väldigt stolt över, säger Petra Malm.

Varit förhörsledare

Den militära bakgrunden kommer väl till pass i "Robinson" – bland annat för att hon är så tydlig och rättfram, tror hon.

– Men framför allt förstår jag vad deltagarna går igenom. Jag har också överlevt i många olika miljöer och jag kommer med förståelsen för vad som händer med deras kroppar. Sedan har jag en expertis som handlar just om gruppdynamik, personligheter och sociala spel. Jag är förhörsledare i grund och botten, så det är ytterligare en erfarenhet som jag kan ta med mig för att förstå deltagarna.

Förutom de rent yrkesmässiga färdigheterna ser hon också fram emot att få visa upp mer av sig själv.

– Det ska bli roligt att få visa den jag är. Jag är en känslomänniska, jätteglad och extremt empatisk. Jag kommer att vara mig själv fullt ut och det känns fint. Prägeln på programmet kommer att vara det, tillsammans med det norrländska, raka och tydliga, säger hon.

Sänds i höst

På andra sätt tror hon att reality-tv blir en utmaning för någon med hennes bakgrund.

– Förut har jag gjort saker i det dolda och jobbat under strikt sekretess, det här blir precis helt tvärt om, men det är det som är så häftigt med kontraster. Det är något som är helt annorlunda än vad jag är van vid, säger hon.

Hon tar över jobbet sedan TV4 bröt samarbetet med den tidigare programledaren Anders Öfvergård i höstas. Enligt Expressen skedde det efter en incident under en avslutningsfest för programmet.

– Det där är inte alls min sak. Det är hans och TV4:s sak att prata om, säger Petra Malm.

Fakta: Petra Malm

Född 1977.

Bor i Umeå, född och uppvuxen i Kiruna.

Tidigare yrkesmilitär vid jägarregementet K3 och specialförbandet SOG. Har bland annat tjänstgjort i Afghanistan. Lämnade det militära 2018 när hon fick barn och jobbar i dag som föreläsare.

Aktuell som ny programledare för "Robinson" på TV4 och C More.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons