Annons

Elisabeth Söderström död

Operasångaren Elisabeth Söderström-Olow avled på fredagen vid 82 års ålder.
Kultur • Publicerad 20 november 2009
Elisabeth Söderström
Elisabeth SöderströmFoto: Jan Collsiöö

– Hon hade en av världens vackraste röster, säger Kjerstin Dellert, operasångare och god vän till Söderström-Olow.

Sopranen Elisabeth Söderström-Olow var opera-, konsert- och hovsångare. Hon tog studentexamen 1946, studerade vid Kungliga musikhögskolans operaklass 1947–1949 och debuterade på Drottningholmsteatern 1947. Hon var fast engagerad vid Stockholmsoperan 1950–1980 och utnämndes till hovsångare 1959. Mellan 1993 och 1996 var Söderström-Olow konstnärlig ledare vid Drottningholms slottsteater och hon fick titeln professor 1996.

Annons

Kjerstin Dellert säger att de båda träffades för första gången på 1950-talet. I 25 år delade de loge på Kungliga operan i Stockholm.

"Det finaste"

TT: Vilka var hennes styrkor som sångerska?

– Hon var en stor scenpersonlighet med en röst som skiljde sig från mängden så totalt att man kunde alltid höra att det var hon. Den var så personlig i klangen att man alltid kunde urskilja den bland alla andra röster. Dessutom var hon mycket musikalisk och hon var intelligent nog att hela tiden utveckla sin röst och sin personlighet, svarar Dellert.

Hon påpekar också att Söderström-Olow blev hovsångare.

– Det är det finaste man kan bli.

Söderström-Olow var mångsidig. Hon har gästat internationella operascener världen runt, framträtt i filmer, radio och tv och fått en mängd utmärkelser och stipendier. Hon har också givit ut självbiografierna I min tonart (1978) och Sjung ut Elisabeth! (1986).

"En inspirationskälla"

Ett av Dellerts starkaste minnen var på Metropolitan i New York, när hela publiken spontant ställde sig upp och gav Elisabeth Söderström-Olow en lång, stående ovation när hon kom in på scenen.

– Hon var mycket mera uppskattad ute i världen än här i Sverige, där vi inte har den där operakulten, säger Dellert.

Annons

TT: Ni var kompisar också?

– Vi var kompisar och konkurrenter. Hon har för mig varit en inspirationskälla och hård kritiker. Jag kunde säga: "det här är för svårt för mig". Men hon sade bara: "nej, nej – gå bara hem och gör det tusen gånger, sedan kan du det".

Elisabeth Söderström-Olow avled på ett sjukhus i Stockholm på fredagsförmiddagen.

Elisabeth Söderström-Olow Elisabeth Söderström-Olow föddes i Stockholm den 7 maj 1927.Hon tog studentexamen 1946, och studerade vid Kungliga musikhögskolan 1947–49.Debut 1947 på Drottningholmsteatern som Bastienne i Mozarts Bastien och Bastienne.Har gästspelat på scener i USA, Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och övriga Europa.Utnämndes till hovsångare 1959 och professor 1996.Är kommendör av Vasaorden, hedersledamot i brittiska Royal Academy of Music, har hans Majestät Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band och en lång rad utländska hederstecken och medaljer.Var operachef vid Drottningholms slottsteater 1993–96 och ledamot i Sveriges Radios styrelse 1967–77.Elisabeth Söderström-Olow medverkade också i filmerna Svenske ryttaren (1949) och i Picassos äventyr (1978)

Källa: Nationalencyklopedin, Stiftelsen Kungliga teaterns solister (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons