Annons

Elin Thornberg: Elin Thornberg: Vi går mot mansdominans i finalen

Killarna dominerar Melodifestivalen. Tjejerna går till andra chansen. Fortsätter det så här ser Melodifestivalens final ut att bli ett riktigt herrparty.
Elin ThornbergSkicka e-post
Publicerad 10 februari 2018
Elin Thornberg
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Valkonen

Samir och Viktor och Liamoo är i final. Mimi Werner och Margaret går till Andra chansen. Förra veckan var det John Lundvik och Benjamin Ingrosso, medan Renaida och Sigrid Bernson fick se sig förpassade till Kristianstad. Männen hamnar i final och kvinnorna får försöka igen. Känns det som att historien upprepar sig?

Inte för att det är särskilt förvånande. Om man tittar tillbaka på de fem senaste årens Melodifestivalsvinnare har fyra varit män. Endast Sanna Nielsen tog sig förbi mansmuren det fantastiska året 2014. Och ni minns väl Melodifestivalen 2013, då endast en – Louise Hoffsten – av tio finalister var kvinna.

Annons

Den här diskussionen är alltså inte ny. Spännande nog, för i Eurovision song contest saknas samma mansdominans bland vinnarna.

När jag börjar kika på oddsen inför de kommande två veckorna ser det visserligen lite bättre ut, både Dotter och Mariette är storfavoriter till final. Å andra sidan är det svårt att tippa det redan nu, då ingen har hört låtarna.

Nåväl. Det får väl också lyftas att av årets 37 Melodifestivalsdeltagare är endast 14 kvinnor. Av 90 låtskrivare är 22 kvinnor. Kvinnorna är därmed redan i underläge. Trots att SVT uttalat sin vilja att bli mer jämlika.

Men ska det handla om manligt och kvinnligt? Nej, visst. Det ska handla om musiken. Och det gör det – också. Litegrann, i alla fall. men framförallt, skulle jag vilja slå fast, handlar Melodifestivalen i dag i stor utsträckning snarare om idolskap och shownummer än musiken. Jag menar, det finns väl en anledning att det är mer regel än undantag att Idol-deltagare uppträder i Melodifestivalen kort efter sin tv-debut? Och mer effektsökeri än vad årets deltagare hittills får man leta efter. Förra veckan var helgalen med trollkarlsnummer och jättegafflar. den här veckan, ja, vad säger ni om Margarets ”In my cabana”? Ett shownummer tillkrånglat till tusen. Eller Liamoo, som passade på att pumpa in så mycket rök att det tidvis var svårt att urskilja honom på scenen. Samir och Viktor drog in en tolvårig Musical.ly-idol och en saxofonist för att sticka ut.

Många trodde att Salvador Sobral skulle skapa ett något mer avskalat program till 2018 efter hans vinst med 60-talsjazzlåten ”Amar pelos dois” i Eurovision 2017, men om man ska tro Melodifestivalen 2018 så är det inget som vi tänker satsa på. Nej. Vi ska bjuda på en storslagen treminutershow med så mycket galenskaper som möjligt.

Och helst med en manlig artist vid rodret.

Kvällens irritationsmoment: Jag kanske är gammal, men jag kommer ihåg en tid när de där artistpresentationerna var låtpresentationer och berättade om vad musiken betydde. Nu handlar de om hur mycket Liamoo älskar sina morföräldrar, hur Stiko Per Larsson ogillar barncancer (chockerande!) och att Samir och Viktor tycker att det är okej att ha ADHD. Jag håller visserligen med, men det känns som ganska vanliga åsikter att marknadsföra.

Annons
Annons
Annons
Annons