Annons

Egen ton i ungdomsbok om livets mening

Ulrika Lidbos fjärde ungdomsroman fortsätter att skildra ungas sökande efter en livsmening och alla fallgropar som finns på vägen i identitetssökandet.
bokrecension • Publicerad 4 mars 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Ulrika Lidbo.
Ulrika Lidbo.Foto: Jan-Ake Eriksson

Ut på det djupa

Ungdomsroman

Text: Ulrika Lidbo

Förlag: Alfabeta

Först när jag läser de första kapitlen i Ulrika Lidbos nya ungdomsroman tänker jag, men har jag inte läst den här boken förut? Anslaget är så likt många andra ungdomsromaner. Där är identitetssökandet och knöliga familjeförhållanden. Men snart tar boken tag i mig och den har sin egen ton.

Annons

Det handlar om 16-åriga Lina som lagom till sommarlovet blivit dumpad av sin bästa kompis. Lina blir inte verkligt sedd någonstans, allra minst därhemma. Mamma väntar barn med nya mannen och är helt uppslukad av det. Är det inte kommande bebisen som tar allt fokus så är det Linas storasyster Sanna som går djupare och djupare ner i ett missbruk.

Plötsligt gör Lina saker hon aldrig skulle drömt om. Kompromissar med sina gränser och värderingar, allt för att få vara en i gänget. Boken ger en nutida bild av flickors självdestruktivitet och självkänsla och de sköra linjerna däremellan.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons