Annons

Efter tio år - nu ska Stampe få synen tillbaka

Kaninskulpturen Matehunting har inte kunnat titta efter en partner på drygt tio år efter att ha kastats i Viskan.
– Nu ska den lagas, säger Eva Eriksdotter, konstmuseichef.
Publicerad 17 oktober 2018
Så här ser ”Matehunting” ut i dag.
Så här ser ”Matehunting” ut i dag.

Kaninskulpturen ”MateHunting”:s ögon har varit trasiga i drygt tio år.

– Jag som är så ny som konstmuseichef visste inte om att den var trasig, men när jag hörde att den egentligen skulle blinka så kände jag att det var självklart att vi skulle laga den, säger Eva Eriksdotter, konstmuseichef.

Annons

Skulpturen av Marianne Lindberg de Geer kom på plats i mitten av maj 2008. Tanken var att kaninens pupiller via ett urverk skulle röra sig med klockan, och på så sätt se ut som att den spejar efter en partner. Men jakten på någon att para sig med blev kortvarig då den bara några veckor senare fann sig själv på botten av Viskan. Någon eller några hade lyckats kasta skulpturen i vattnet. Den 27 maj bärgades kaninen, då ett öra fattigare och och med trasiga ögon. Det dröjde till slutet av juni innan kaninen kom på plats igen, den här gången ordentligt förankrad i marken och med ett nytt uttryck. Dessutom utsattes skulpturen flera gånger till för sabotage. Klockan i ögonen var snart ett minne blott, och trots påtryckningar från konstnären med jämna mellanrum har inget gjorts för att laga dem. Förrän nu.

Varför inte kommunen har lagat den tidigare vet inte Eva Eriksdotter.

– Jag tycker att det är jätteroligt att den lagas nu, men varför det inte har gjorts tidigare vet jag inte. Men över lag kan jag säga att kommuner i allmänhet är dåliga på att tillsätta pengar för upprustning av offentlig konst, något som borde vara självklart egentligen. Alla konstverk behöver ju ett visst underhåll, säger hon.

Mekaniken är klar, men det kan dröja ytterligare ett par veckor innan Stampe, som skulpturen har kallats, kan se igen.

– När den är redo kommer en kille som Marianne Lindberg de Geer känner att komma ner och koppla in den, så det kommer att dröja ett par veckor till.

Konstnären Marianne Lindberg de Geer är glad över att skulpturen äntligen ska se ut som förr igen, vilket är något som hon har längtat efter.

– Såklart känns det spännande. Men hela händelseförloppet med att den hamnade i kanalen, kommer att bli proveniensen för Matehunting som offentlig skulptur i Borås. Den kostade ju kommunen en del och sabbades av kommunens medborgare, det är intressant, eller hur?, säger hon i ett mejl.

Hur ser du på att det har dröjt ungefär tio år att laga den?

– Det läggs också till i beskrivningen av skulpturen, dess historia. Betydelsen av att till exempel ögonen immat igen i tio år, har ju ändrat innebörden, tolkningen av verket.

Vad betyder skulpturen för dig?

– Placeringen i Borås har bland annat fått mig att följa Elfsborg lite noggrannare i Allsvenskan!

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons