Annons

Dyraste svenska konstverket någonsin sålt på auktion

Konst • Publicerad 9 december 2021
"Söndagsmorgon" av Anders Zorn. Pressbild.
"Söndagsmorgon" av Anders Zorn. Pressbild.Foto: Bukowskis

Ett verk av Anders Zorn har gått under klubban för drygt 35 miljoner kronor och därmed satt rekord som det dyraste svenska konstverket någonsin.

Det handlar om målningen "Söndagsmorgon" som under torsdagen såldes på Bukowskis, där budgivningen började på 10 250 000.

Annons

"En sensationell försäljning tillika ett nytt världsrekord för ett svenskt konstverk på auktionsmarknaden. En spännande budgivning och en historisk försäljning att få vara med om för oss alla här på Bukowskis. Ett mästerverk som bjöd på ett fantastiskt avslut på året", säger Louise Arén, vd för Bukowskis, i ett pressmeddelande.

Den näst dyraste tavlan är också en Zorn, "Sommarnöje", som såldes på auktion 2010 för 26 miljoner.

"Söndagsmorgon" föreställer tre kvinnor som gör sig i ordning för att fara till kyrkan och är baserad på ett av Anders Zorns barndomsminnen. Verket målade han under en vistelse i Mora 1891.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons