Annons

Dunne om gangsterdramat: Kan inte leva så här

Härom året fick Clare Dunne sitt genombrott med dramat ”Herself”, som hon både skrivit och spelade huvudrollen i. Nu syns den irländska skådespelaren i ”Kin”, en dramaserie om hur två gangsterfamiljer i Dublin börjar slåss med förödande blodiga konsekvenser.
Tv • Publicerad 6 november 2021
I dramaserien "Kin" spelar Clare Dunne rollen som hustru till en irländsk gängledare, vars son skjuts till döds. Pressbild.
I dramaserien "Kin" spelar Clare Dunne rollen som hustru till en irländsk gängledare, vars son skjuts till döds. Pressbild.Foto: Patrick Redmond/AMC+
Clare Dunne beskrivs som en av Irlands uppåtgående skådespelarstjärnor. I "Kin" spelar hon en gängledares hustru. Pressbild.
Clare Dunne beskrivs som en av Irlands uppåtgående skådespelarstjärnor. I "Kin" spelar hon en gängledares hustru. Pressbild.Foto: Patrick Redmond/AMC+

I tv-serien spelar hon Amanda, hustrun till en av ledarna i de rivaliserande gängen. När hennes son blir skjuten till döds ropar hon först efter hämnd, men börjar efter hand inse att kraven på hämnd bara gör att våldet eskalerar.

– Min rollfigur börjar inse att man inte kan leva så här. Om inget görs kommer våldsspiralen aldrig att ta slut, säger den 33-åriga skådespelaren till TT i telefon från hemmet i Dublin.

Annons

På Irland har hon hittills mest varit känd som teaterskådespelerska. Men de senaste åren har tv- och filmkarriären tagit fart, inte minst tack vare ”Herself”. Det är en berättelse om en kvinna som med sina barn försöker fly från en misshandlande make. Filmen regisserades av ”Mamma Mia!”-regissören Phyllida Lloyd.

– Phyllida och jag hade jobbat på teater ihop. Hon bad att få läsa mitt manus och sade ”du borde spela rollen själv”. Och så fick vi finansiering. Det är det största som hittills hänt i mitt liv.

"Förlust och sorg"

Berättelsen i "Kin" lockade henne från start, med dess blandning av våldsam realism och en handling som påminner om de klassiska dramerna.

– När jag fick manuset läste jag alla avsnitt rakt igenom. Det är en så episk, karaktärsdriven berättelse om den kriminella världen och om familj. Det handlar om förlust och om sorg och hur Amanda börjar förstå. Hennes resa gör att hon blir en av oss, hon gör oss berörda. Det är inte så svartvitt.

Clare Dunne berättar att det i Dublin finns flera liknande gäng som bekämpar varandra och hur oskyldiga förbipasserande ibland blir skjutna. När hon hör om gängvåldet i Sverige och om den tolvåriga flickan som mördades förra året blir hon tyst och säger ”åh, Gud, det är så hemskt”.

– Dessa oskyldiga offer, det är så fruktansvärt.

"Lever väldigt normalt"

Hemma på Irland beskrivs Clare Dunne som en av landets mest uppåtgående stjärnor. Men det märks nästan hur hon rodnar i telefonen när hon hör den formuleringen.

– Det vet jag inte riktigt. Jag lever ett väldigt normalt liv. Det enda som visar att något kanske har förändrats är att folk kommer fram till mig på gatan och talar om det jag gjort.

Hon har en liten roll i bioaktuella ”The last duel” (”blunda en sekund och du hinner inte se mig”) och gör just nu en kriminalserie för brittiska Channel 5.

– Sedan längtar jag efter att få stå på teaterscenen igen. Det har varit tufft för teatrarna under pandemin, men har börjat röra på sig igen.

Annons

"Kin" har premiär på Viaplay den 7 november.

Fakta: Clare Dunne

Ålder: 33 år.

Familj: Pojkvän.

Bor: I Dublin.

Yrke: Skådespelare och manusförfattare.

Tidigare filmer och tv-serier: "Spiderman: Far from home", "Herself", "The last duel".

Aktuell med: "Kin" som strömmas på Viaplay från den 7 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons