Annons

Dragartister ger ut sagobok

Teatergruppen Bland drakar och dragqueens ger ut en sagobok med moderna tolkningar av "Askungen", "Rödluvan" och "Hans och Greta".
Litteratur • Publicerad 16 september 2023
Petter Wallenberg med dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Pressbild.
Petter Wallenberg med dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Pressbild.Foto: Peter Knutson

Sagoboken ges ut på förlaget Natur & Kultur och får namnet "Bland drakar och dragqueens". Den läses även in som ljudteater av dragshowartisterna i gruppen: Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson).

Gruppen grundades 2017 och var först i Sverige med att anordna sagostunder där dragartister läste sagor för barn på bibliotek. Sedan dess har sällskapet hunnit med att sätta upp en egen musikal, som i somras turnerade runt i landet.

Annons

I Jönköping hotades gruppen i juli av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) vid Folkets hus där föreställningen skulle spelas. Man kunde dock genomföra musikalen som planerat.

"Det är fruktansvärt jobbigt att hantera. Man blir nedbruten av hot, hat och uppmaningar till att vi ska utsättas för våld. Men vi har välutvecklade säkerhetsrutiner och har aldrig ställt in en enda föreställning. Publikens kärlek är så mycket större än de få hatiska rösterna. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet", säger regissören och författaren Petter Wallenberg i ett uttalande.

Sagoboken "Bland drakar och dragqueens" ges ut 1 november i samband med läslovet, med smygsläpp redan vid bokmässan i Göteborg i slutet av september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons