Annons

Det vill politikerna göra med kulturen i Borås

Vi har träffat kulturpolitiker i Borås för att prata med dem om deras visioner, valda kultursatsningar och annat som rör kulturområdet i Borås. Så här svarade de på hur de vill jobba med kulturen i framtiden.
1. Vilka kultursatsningar vill ditt parti göra i Borås?
2. Finns det något inom kulturområdet som borde lyftas bort?
3. Hur viktiga är kulturfrågorna för ditt parti på en skala från ett (sämst) till tio (bäst)?
Kulturpolitik • Publicerad 8 september 2018
Sara Andersson (S).
Sara Andersson (S).

Socialdemokraterna

Sara Andersson

Annons

1. Vill satsa på alla bibliotek, som är viktiga mötesplatser för kunskap och upplevelser. Avgiftsfri kulturskola så att alla kan ta del. Vill underlätta för förskolorna att ta del av kulturarvet. Vill verka för ännu generösare öppettider på Kulturhuset.

2. Nej.

3. 7

Läs hela intervjun nedan:

Liberalerna

Lars Gustaf Andersson

1. Vitalisera Kulturhuset som mötesplats genom aktiviteter som attraherar olika sorters publiker. Utveckla konstmuseet som konstnärligt centrum och förvandla Annelundsparken till en skulpturpark. Vill jobba för att göra Textilmuseet till ett nationellt museum och satsa mer på utbyggnad av Borås Museum och Ramnaparken.

– Själv skulle jag också vilja flytta Parkteatern till Annelundsparken i närheten av Rockborgen och skapa ett kulturcentrum med Annelundsvillan. Vidare skulle jag vilja bygga ett Lars Tunbjörkcenter, ett fotomuseum, i nedre delen av Annelundsparken.

2. Nej.

3. 7.

Annons

Läs hela intervjun nedan:

Peter Wiberg (V).
Peter Wiberg (V).

Vänsterpartiet

Peter Wiberg

1. Att konstmuseet och kulturskolan ska vara avgiftsfritt är viktiga steg. Meröppet bibliotek som vi prövar i Dalsjöfors också. Att freda biblioteken, de är heliga. Det behövs mer resurser till det fria kulturlivet.

2. Nej.

3. 7-8

Läs hela intervjun nedan:

Kristdemokraterna

Sivert Oxelbark

1. Bred kultursatsning på kulturskolan och biblioteken, även museerna och de andra kulturinstitutionerna. Mer bidrag till föreningar som ägnar sig åt kultur, inte minst i integrationssyfte. Att alla elever en gång per stadium får göra ett besök på teatern, stadsbiblioteket eller ett museum.

Annons

2. Alla bitar är lika viktiga. Så svaret är nej.

3. 7.

Läs hela intervjun nedan:

Hanna Werner (MP).
Hanna Werner (MP).

Miljöpartiet

Hanna Werner

1. Samarbete med Regionteater Väst inom dansområdet. Se en motsvarighet till El Sistema. Vill också jobba för att de andra serviceorterna ska få en egen kulturskola, som i Fristad. Samt mer resurser till det fria kulturlivet.

2. Nej. Vi vill bara ha mer.

3. 9.

Läs hela intervjun nedan:

Valter Kotsalainen (SD).
Valter Kotsalainen (SD).

Sverigedemokraterna

Annons

Valter Kotsalainen

1. Kulturarvet är viktigast. Att bevara historien och gamla saker som kommer i glömska, som byggnadstekniker. Vi vill ha en särskild kulturarvsfond.

2. Skattemedel ska inte gå till kulturskapare som romantiserar våldsanvändning, vandalism och brukande av droger. Vi är inte heller så förtjusta i att man finansierar vissa politiserade verksamheter. Västra Götalandsregionen hade till exempel en pjäs som svartmålade SD väldigt mycket. (”Den avvikande meningen”, Regionteater Väst 2015, reds. amn.)

3. 8.

Läs hela intervjun nedan:

Catharina Rapp (C).
Catharina Rapp (C).

Centerpartiet

Catharina Rapp

1. De kulturella mötesplatserna på landsbygden. Och integrationen. Varje tjänsteman inom kulturen, skulle ha en person från annan kultur vid sin sida för integrationsarbetet. Kulturskolan bör vara utan avgift för eleverna och utöka med ytterligare ett år. Dessutom enprocentsregeln vid nybyggnation för konstnärlig utsmyckning.

2. Nej.

3. 7-8

Annons

Läs hela intervjun nedan:

Lena Medelius (M).
Lena Medelius (M).

Moderaterna

Lena Medelius

1. Prioritera kultur för barn och ungdom. Viktigt att satsa på skolbiblioteken och de övriga biblioteken samt på Kulturskolan. Vill underlätta samverkan mellan kulturinstitutioner, ideella krafter och näringsliv. Viktigt att arbeta för ökade öppettiderna på kulturinstitutionerna, som exempelvis konstmuseet.

2. Nej.

3. Någonstans på övre delen av den skalan, men i alla fall inte topp tre.

Läs hela intervjun nedan:

Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons