Annons

Den nyckfulla framtid är vår

Vindar, temperatur, nederbörd, sällsamma fenomen i starka bilder. Meteorolog Martin Hedbergs lugna genomträngande ord. Recensenten Kjell Andersson bugar.
Bokrecension • Publicerad 14 november 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Klimatupplysaren Martin Hedbergs bok om extremt väder är rikt illustrerad.
Klimatupplysaren Martin Hedbergs bok om extremt väder är rikt illustrerad.Foto: Max Ström

Extremt väder

Författare: Martin Hedberg

Förlag: Max Ström

Genre: Populärvetenskap

Förlaget har nog rätt: Detta är ”den mest fascinerande fotobok om väder som någonsin har getts ut i Sverige”. Fotografer från hela världen, urvalet strängt. Martin Hedberg, mångsidigt aktiv klimatupplysare, ger varje fenomen en saklig beskrivning. Vi får ana hur skön, storslagen, komplex jorden är. Visste vi inte det? Nej.

Framtiden?

Annons

Det blir fler extrema väder. Och vi kan säkerligen vänta oss djupa, bestående förändringar i klimatsystemet – i havsströmmar, glaciärer, monsunregn, skogar...

Vårt klimat har varit ganska stabilt i 12 000 år. Under den tiden, holocen, har vår mänskliga civilisation kunnat utvecklas. Holocen är slut nu. Vi har trätt in i nästa epok, antropocen, när mänsklig påverkan ingriper i jordsystemets alla delar. Allt ifrån den yttersta tunna atmosfären till jordens kärna i ett oöverskådligt komplext samspel.

Vi visste i tid vart vi var på väg. Ändå har klimatutsläppen sen 1990 ökat med 60 procent! Och vi har framkallat den sjätte stora massutrotningen av arter på jorden. Den förra var för 65 miljoner år sedan.

Jordsystemvetenskapen säger att vi inte är jordens herrar. Vi är en del av det stora. Vår teknik är ingen trollstav. I framtiden bestämmer vi mindre och mindre.

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons