Annons

Den ärvda skulden

Hur drabbas oskyldiga när deras anhöriga begår brott? När Johanna Mo var 15 år kom hennes familj nära ett mord. I ”Nattsångaren”skildrar hon polisen Hanna Duncker som får leva med skulden av vad hennes far gjort.
Recension • Publicerad 13 juli 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Johanna Mos ”Nattsångaren” är första delen i en trilogi.
Johanna Mos ”Nattsångaren” är första delen i en trilogi.Foto: Sofia Eckerblad

Nattsångaren

Spänningsroman

Författare: Johanna Mo

Förlag: Romanus & Selling

Gotland har så många deckarförfattare att man kan anordna rundresor till litterära mordplatser. Nu börjar Öland locka som miljö och senast ut är Johanna Mo som ger ut ”Nattsångaren”, första delen i trilogin ”Ölandsmorden”.

Någon skönmålad reklam för Öland är ”Nattsångaren” inte. Alvaret är inte mer än ”vackert ” och Möckelmossen gör man bäst i att googla om man vill se framför sig.

Annons

Istället fokuserar ”Nattfågeln” på ett ångestladdat trauma. Hanna Duncker växer upp på Öland men flyttar till Stockholm när hennes far blir dömd för ett riktigt vidrigt och brutalt brott. Det dominerar hennes liv in i minsta detalj. Hon väljer att bli polis och förhörsledare – för att kunna förstå sin far. Hon bär alltid med sig en elefant i rummet: ska hon berätta för kollegor om sin bakgrund eller inte? Och ska hon våga ha nära relationer?

När hennes far dör väljer Hanna att flytta tillbaka till Öland. Hem. Hon börjar jobba i Kalmar under den polis som satte dit hennes far, tillsammans med en av offrets släktingar och hon blir omedelbart utsatt för hat, hot och skvaller.

Det är ruskigt intensivt och konsekvent genomfört. Från början av boken till den sista sidan kretsar Hannas tankar kring pappans brott. Efter 16 år är det ändå ständigt närvarande både hos henne och läsaren.Obehagligt – och en tankeställare.

Som om det inte vore nog kastas Hanna direkt in i ett mordfall där offret är hennes bästa väns 15-åriga son. Han hittas misshandlad vid en stenmur och skildringen av hans sista dag i livet är effektivt hopflätad med Hannas och utredningens perspektiv. Han bär också på en skuldkänsla och ångest, av helt annat slag än Hannas men lika mörk.

Hannas arbetspartner, gladlynta polisen Erik, konstaterar att anhöriga till gärningsmän inte gärna talar om sin sorg , fast den är lika stor som hos anhöriga till offer. De tiger och skäms.

Johanna Mo har egen tung erfarenhet. När hon var 15 år blev tvåbarnsmamman och taxichauffören Dusanka Petrén mördad. En av de skyldiga var pojkvän till Johanna Mos syster. Familjen kunde aldrig prata om det och själv har hon inte velat berätta – förrän nu.

Hanna Duncker är en svårmodig polishjälte man följer med intresse (någon i boken liknar henne vid Brienne of Tarth, kvinnlig superriddare i ”Game of Thrones”.) Hon bestämmer sig för att gå vidare och granska utredningen av hennes pappas brott. Var han verkligen så våldsam? Finns det en medbrottsling?

I ett efterord berättar Johanna Mo att hon vill veta hur brott påverkar anhöriga, men också vad som får en människa att döda. Cliffhanger: nästa del i trilogin kommer 2021.

Fakta

Johanna Mo

Född: 1976, uppväxt Kalmar/Öland

Bor: Stockholm

Yrke: Redaktör, lektör, litteraturkritiker, författare

Debut: 2007 ”Får i mig mer liv än jag är van vid”

Deckare: 2013 -2015 trilogi om kriminalkommissarien Helena Mobacke.

Pris: Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons