Annons

Demokratin firas med Astrid Göranssons verk

Konst • Publicerad 20 oktober 2021
Konstnär Astrid Göransson får i uppdrag att skapa ett nytt konstverk för att fira den svenska demokratins 100-årsjubileum.
Konstnär Astrid Göransson får i uppdrag att skapa ett nytt konstverk för att fira den svenska demokratins 100-årsjubileum.Foto: Foto: David Skoog/Statens konstråd

Demokratins 100-årsjubileum i Sverige i år firas med ett nytt konstverk som ska stå på Riksplan i Stockholm. Det blir konstnär Astrid Göransson, bosatt och verksam i Skåne, som får uppdraget att skapa verket.

Bland skissförslagen som lämnats in av tre utvalda konstnärer har nu Astrid Göransson förslag valts ut, meddelar Statens konstråd i ett pressmeddelande.

Annons

Astrid Göranssons skissförslag visar en skulptur av två unga kvinnor som bär med sig de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag. Det är ett monument som knyter ihop historien med samtiden, och pekar mot framtiden, anser Statens konstråd.

"Mitt skissförslag 'Kom som du är!' visar att det måste finnas plats för alla i vår demokrati", säger konstnären.

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges riksdag och Statens konstråd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons