Annons

Deckarveteranerna Dahl och Moströms nya samarbete är en riktig bladvändare

Arne Dahl och Jonas Moström gör gemensam sak och skapar en författande kollega med skrivkramp och allvetande fiender. Mats Palmquist har läst ”Skaparen”, en spännande saga med kuslig närvaro. Men blir det verkligen dubbelt så bra med två rutinerade deckarrävar?
Recension • Publicerad 25 maj 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Spänningsroman

Skaparen

Författare: Arne Dahl och Jonas Moström

Förlag: Bookmark

Jonas Moström och Arne Dahl är två av Sveriges mest lästa och uppskattade deckarförfattare. Nu kommer de med första delen i gemensamma spänningsserien ”True Fiction”.
Jonas Moström och Arne Dahl är två av Sveriges mest lästa och uppskattade deckarförfattare. Nu kommer de med första delen i gemensamma spänningsserien ”True Fiction”.Foto: Kajsa Göransson

När två begåvade spänningsförfattare gör gemensam sak och tillsammans skriver en bok – blir det dubbelt så bra då?

För de flesta av oss läser svensk kriminallitteratur är Arne Dahl och Jonas Moström väl kända. Båda är framgångsrika och har ett stort antal böcker bakom sig. Själv är jag mest bekant med Dahl, medan Moström har varit en mer sporadisk gäst i läsandet. Dahl tycker om att lägga ut villospår, rör sig gärna i sina karaktärers huvuden, och ställer ofta till det för oss läsare med tvära kast i handlingen. Moström har ett mer jordnära, direkt berättande.

Annons

När det gäller ”Skaparen” gissar jag alltså att Dahl är intrigmakaren i paret och Moström berättaren. Det är sannolikt helt uppåt väggarna. ”Skaparen” rubriceras på smutstitelsidan som ”en sannsaga”, i sig en paradox alltså.

Boken handlar om deckarförfattaren Tom Borg som efter sin senaste gigantiska succé med thrillern ”Big Bang Blues” drabbats av skrivkramp. Det enda han på tre år har åstadkommit är en kort scen som utspelar sig på en sexklubb där en miljöminister blir inblandad i ett mord. Just klimat och miljö är något som engagerar Tom Borg. Han driver en framgångsrik Youtube-kanal kring dessa frågor vid sidan av det obefintliga författandet.

”Självklart är det oerhört spännande. En bladvändare för att använda en kliché.”

På ett signeringsevenemang får Tom Borg kontakt med en kvinna som jobbar på en sexklubb. Han tänker sig kunna göra mer research genom att följa med henne dit, men märkligt nog blir scenen i hans synopsis verklighet. Och där startar en katt-och-råtta-lek med inte bara polisen, utan även en osynlig fiende som verkar kunna styra hans handlingar.

Lager läggs på lager i en berättelse som ständigt ändrar riktning. Vem håller i pjäserna i detta schackspel med Tom Borgs hela liv som insats? Just schackmetaforerna är lite tröttsamma, ointressanta för mig som inte behärskar spelet.

Nu är det ju Arne Dahl och Jonas Moström, båda rutinerade författare som vet hur man gör, som skriver ”Skaparen” om deckarförfattarkollegan Tom Borg. Självklart är det oerhört spännande. En bladvändare för att använda en kliché. Men dubbelt så bra? Njae.

Vi får nog se partnerskapet mer som ett fruktbart samarbete mellan två författare som kanske just nu behöver en arbetskamrat. Och vem som gör vad i detta samarbete är för övrigt helt ointressant, det som räknas är resultatet. Och det är mycket gott. Dessutom kan jag avslöja att det är en bok som väcker allvarliga funderingar om tillståndet i vår samtid.

”Skaparen” av Jonas Moström och Arne Dahl
”Skaparen” av Jonas Moström och Arne Dahl
Fakta

Arne Dahl

Arne Dahl (eg. Jan Arnald, född 1963) har skrivit ett stort antal kriminalromaner, bland annat om A-gruppen och Opcop, liksom fem böcker om ex-poliserna Molly Blom och Sam Berger. Böckerna om A-gruppen har filmatiserats för Sveriges Television.

Arne Dahl har erhållit flera priser för sitt författarskap, såväl svenska som utländska. Hans böcker är översatta till 32 språk.

Fakta

Jonas Moström

Jonas Moström (född 1973) är läkare och författare. Han debuterade 2004 med thrillern ”Dödens pendel”, den första av åtta böcker om kommissarien Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. 2014 kom ”Himlen är alltid högre”, den första av nio böcker om psykiatrikern Nathalie Svensson, medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp.

Moström har översatts till tio språk. Hans böcker har tilldelats flera priser.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons