Annons

Debutantprisjuryn överens – ”här är årets fem bästa böcker”

Även i år har Debutantprisjuryn vaskat fram fem författare ur årets skönlitterära debutantskörd. Resultatet – fem helt olika böcker från fem olika förlag.
– Det visar på en bredd och en mångfald bland årets debutanter, säger Linnéa Lindsköld i juryn.
Borås Tidnings Debutantpris • Publicerad 25 januari 2023
Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås, utgör en tredjedel av Borås Tidnings Debutantprisjury.
Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås, utgör en tredjedel av Borås Tidnings Debutantprisjury.Foto: Johan Valkonen

Drygt 130 böcker har Borås Tidnings Debutantprisjury tagit sig igenom under 2022. Enligt Linnéa Lindsköld, en tredjedel av juryn, är årets fem utvalda böcker ett bevis på den stora bredd som årets debutanter har uppvisat.

– Det är en sån oerhörd mängd varje år och det som alltid förvånar mig är att det är så många olika typer av genrer som ges ut, särskilt om man tänker på att det bara är en bråkdel av dem som recenseras på kultursidorna. Det finns en enorm berättarglädje i landet. Men jag kan inte säga att det finns något särskilt tema i år, som det ändå har gjort de senaste åren.

Annons

Vad kan du säga om de fem utvalda böckerna?

– Det är jätteroligt att det är fem helt olika texter, med fem helt olika röster. Det är poesi, det är poesi med inslag av historia och referenser, det är en uppväxtskildring, en hemvändarroman som är oväntad och en berättelse om att vara ung i Amerika och att testa gränser. Det är så stor variation, och det är också en styrka tycker jag eftersom det visar på vilken bredd det finns där ute.

Förra årets debutantförfattare utmärkte sig med en hyfsat låg medelålder, kanske särskilt för att poeten Aya Kanbar endast var 17 år gammal. I år är medelåldern uppe på en högre – men också mer vanlig nivå.

– För det mesta är debutanterna lite äldre, och med äldre menar jag födda på 80-talet och 70-talet. Min jurykollega Björn Kohlström har räknat på det där, och 33 år är medelåldern. Man kanske kan tycka att det borde vara fler födda på 90-talet, men egentligen är det inte så konstigt att medelåldern är lite högre i år.

Hur var juryarbetet? Var ni överens?

– Vi blir alltid överens. Det är det som är så roligt, vi går in på mötet på morgonen och man vet inte vem som ska nomineras, utan vi samtalar om böckerna precis som i en vanlig bokcirkel. Det är i juryarbetet som det händer, jag är så väldigt lyckligt lottad att ha så proffsiga jurykollegor.

I Debutantprisjuryn ingår förutom Linnéa Lindsköld, författaren Aase Berg samt gymnasieläraren och kritikern Björn Kohlström.

Borås Tidnings Debutantprisjury: Linnéa Lindsköld, Aase Berg och Björn Kohlström.
Borås Tidnings Debutantprisjury: Linnéa Lindsköld, Aase Berg och Björn Kohlström.Foto: Johan Valkonen
Fakta

Här är de nominerade böckerna

Kristoffer Appelvik Lax, f. 1985: och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst (20tal)

Motivering: För en bildkrockande poesi som väver samman det gåtfulla med det enkla.

Mimmi Jensen Gellerhed, f. 1970: Vaken (Albert Bonniers förlag)

Motivering: För en mörk hemvändarroman som slår undan benen på läsarens förväntningar.

Sorin Masifi, f. 1982: Staten systrarna dikten (Norstedts)

Motivering: För ett sorgearbete som i kollagets form låter poesin koppla ihop individen med kollektivet.

Linnéa Sjödin, f. 1991: Bortom Amerika (Nirstedt/litteratur)

Motivering: För en sinnlig kortroman om unga kvinnors frihetslängtan och riskzoner.

Mikael Yvesand, f. 1986: Häng City (Bokförlaget Polaris)

Motivering: För en träffsäker roman som gestaltar den riktningslösa pojkenergin mellan lek och våld.

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons