Annons

Debutantprisjuryn: ”Ett bra år”

Debutantprisjuryn har gått igenom 102 debutanter från året som gått.
– Det är nytt rekord i år igen, säger Linnéa Lindsköld, medlem i juryn.
Debutantpriset • Publicerad 14 januari 2019 • Uppdaterad 15 januari 2019
Linnéa Lindsköld.
Linnéa Lindsköld.Foto: Suss Wilén

Årets jury har fått ligga i för att hinna läsa alla årets debutantböcker. Årets debutanter är återigen fler än någonsin.

– Man får planera smart och anpassa sig. Jag försökte ha koll på bokhögarna och planerade läsningen efter hur mycket tid jag hade varje dag, säger Linnéa Lindsköld.

Annons

Hon är forskare och lärare vid Högskolan i Borås. I juryn har hon sällskap av Björn Kohlström, författare och kritiker i Jönköpings-Posten och Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, som gör sitt tionde år som juryns ordförande. Linnéa Lindsköld och Björn Kohlström gör båda sina andra år som jurymedlemmar.

Hur skulle du beskriva årets debutantår?

– Det har varit ett bra år. Det var mycket lyrik jämfört med förra året, vilket var väldigt roligt. Dessutom har det varit många roliga böcker, vilket är väldigt kul eftersom det inte är så lätt att skriva roligt. Men det fortsätter att vara mångfaldigt, det har varit allt ifrån chicklit och deckare till mer avancerad litteratur. Det är väldigt roligt att se att det är en sådan bredd.

Vad kan du säga om årets fem nominerade?

– Det var väldigt många bra böcker, men de här fem har något som griper tag och stannar kvar. De är ändå inte så lika varandra, men de har alla den nerven som sticker ut.

Var det svårt att enas i juryn om just dessa?

– Jag är så glad att få vara del av den här juryn, för vi kommer inte till mötena med färdiga åsikter, vi kommer överens tillsammans. Därför var det inte svårt, det var ett gemensamt beslut.

Hade du någon favorit som föll på målsnöret?

– Det är klart att när man läser så är det någon favorit som faller utanför. Men jag skulle vilja säga att det är dessa fem som är mina absoluta favoriter.

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons