Annons

Debutantpoeter på schemat: ”Häftigt när man leker med ord”

För flera dussin elever på Bäckängsgymnasiet väntar flera veckor av poesiläsning. Var och en ska läsa någon av de fem lyrikböcker som har nominerats till Debutantpriset. Häromdagen delades böckerna ut.
Litteratur • Publicerad 6 februari 2020
Lisa Karlsson har fått Marit Kaplas ”Osebol” att bita i.
Lisa Karlsson har fått Marit Kaplas ”Osebol” att bita i.Foto: Barzan Dello

Det har blivit en debutantpristradition att några klasser på Bäckängsgymnasiet varje år får läsa de nominerade böckerna och sedan prata med författarna samma dag som prisutdelningen. I år är det 70 elever från tre klasser som får välja vilket av de nominerades verk de vill läsa.

Ändå är det ett ovanligt år, för det är finns inga romaner eller novellsamlingar för dem att välja på, utan bara lyrik. Och just den här litteraturlektionen i sal 105 ska klass HU17L få sina böcker.

Annons

– Det här är något nytt för mig. Jag brukar inte läsa poesi, säger Sara Claesson.

Hon har fastnat för Kalle Hedström Gustafssons diktsvit ”Mormorordning, hägringsöar”

– Den handlar om en mormor som har drabbats av en demenssjukdom. Jag har själv haft släktingar som fått den sjukdomen och det kan jag relatera till.

Läraren Cecilia Ericstam har delat ut debutantböckerna i klassen HU17L på Bäckängsgymnasiet.
Läraren Cecilia Ericstam har delat ut debutantböckerna i klassen HU17L på Bäckängsgymnasiet.Foto: Barzan Dello

Jehan Ali känner att det finns något lockande med poesi, även om hon inte har läst så mycket sådant förut.

– Jag läser inte så mycket böcker, men det är häftigt när man leker med ord och får dem att fungera ihop. Jag tror att lyrik är något som jag kan komma att börja gilla.

Nu ska hon läsa Judith Kiros ”O”.

– Det är en bok som handlar om inre kriser och jag vill se vad den har att komma med.

Lea-Marie Yared och Jehan Ali.
Lea-Marie Yared och Jehan Ali.Foto: Barzan Dello

Alla elever får inte läsa den bok som de har önskat i första hand. En av dem är Alexander Puca, som ska läsa Bella Batistinis ”Mata duvorna”.

– Det var mitt tredjehandsval, men jag är nöjd ändå. Den verkar vara lättläst, men jag tycker egentligen att det hade varit lite bättre att få läsa en roman. Poesi är lite ovant och nytt för mig, men det kan nog bli kul.

Isabella Lergesjö och Maria-Luisa Molnár-Corsini ska också läsa ”Mata duvorna”. Bägge har lockats av att boken innehåller två historier, om ett liv dels i fängelset, dels på utsidan.

Annons

– Det är ju en pseudonym som har skrivit boken och man vet inte vem det är. Så det ska bli jättespännande att få träffa den personen men också lite läskigt, för tänk om det visar sig att man har tolkat boken fel? säger Isabella Lergesjö.

– Jag är jättetaggad att läsa och få träffa författaren. Men det kanske kan bli svårt att tolka boken, säger Maria-Luisa Molnár-Corsini.

Cornelia Lund, Maria-Luisa Molnár-Corsini och Lisa Karlsson tillhör de elever som ska läsa de böcker som har nominerats till Debutantpriset 2020.
Cornelia Lund, Maria-Luisa Molnár-Corsini och Lisa Karlsson tillhör de elever som ska läsa de böcker som har nominerats till Debutantpriset 2020.Foto: Barzan Dello

”Läs mina läppar” av Lina Rydén Reynols är boken som Molly Ojalehto ska läsa:

– Jag tror att det blir både intressant och en utmaning. En sida innehåller exempelvis bara en massa a:n och det kan ju bli lite svårt att analysera.

Julia Lammi är en av de elever som har valt att läsa Marit Kaplas ”Osebol”:

– Det ska nog gå rätt snabbt att läsa den trots att det är många sidor. Jag tror att det kan bli kul att läsa poesi och ”Osebol” blir nog intressant, för den innehåller många människors berättelser och inte bara en enda.

Även Lisa Karlsson hade ”Osebol” som förstahandsalternativ:

– Jag hade hört talas om den innan när den fick Augustpriset och det verkar vara ett bra val. Jag förväntar mig att få läsa många olika historier. Sedan får man ju se om man tolkar boken rätt.

För Lea-Marie Yared var det en grafisk detalj som avgjorde vilken titel hon bestämde sig för.

– Jag valde ”Osebol” för att det finns stjärnor på omslaget och stjärnor är något som jag gillar. Först blev jag lite rädd för att boken är så tjock, men nu känner jag att det här kan nog bli kul.

Litteraturundervisning pågår i sal 105.
Litteraturundervisning pågår i sal 105.Foto: Barzan Dello
Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons