Annons

De vann årets guldspadar

Wallrafferi bland vaccinmotståndare och spelappar och ett par präktiga kommunala skandaler. Det är några av de granskningar som belönades när journalistpriset Guldspaden delades ut.
Journalistik • Publicerad 11 september 2021
Årets vinnare av Guldspaden.
Årets vinnare av Guldspaden.Foto: Elin Thornberg

Det är Föreningen Grävande journalister som varje år delar ut Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Vinnarna har valts ut bland 160 tävlande bidrag och enligt Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin har juryn haft ett svårt arbete att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.

Annons

"I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori", säger hon i ett pressmeddelande.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

"Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia Lokal", säger hon.

I samband med grävseminariet delades också Juryns särskilda pris ut till nyhetsbyrån Siren för dess mångåriga arbete med att tillgängliggöra offentliga uppgifter för journalister i hela landet.

Fakta: Vinnarna av årets Guldspadar

Etermedia Lokal: ” Skärgårdsbåten som bröt mot både vågorna och lagen”, av Anders Lundqvist, P4 Blekinge, Sveriges Radio.

Etermedia Riks Dokumentär: ”Vaccinkrigarna”, av Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Sven Lindahl, Anna Nordbeck, Malin Olofsson, Emelie Simmons och Johanna Torshall Svensson, Dokument inifrån, SVT.

Etermedia Riks Nyheter: ”Fallet Sofie”, av Marja Grill, Rapport och Aktuellt, SVT Nyheter.

Mindre dagstidning: ”Bisysslorna i Borås stad”, av Anne Bengtsson och Jonas Ekelund, Borås Tidning.

Storstadstidning: ”Systrar”, av Meli Petersson Ellafi och Michael Verdicchio, Göteborgs-Posten.

Magasin: ”Jakten på en adress”, av AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant, Hem & Hyra.

Studentspaden: ”Sexfeud”, av Josefine Lundgren, Lisa Svensson och Saga Malm, Mittuniversitetet.

Bok: ”Gangsterparadiset: Så blev Sverige arena för gängkriminalitet”, av Lasse Wierup, Forum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons