Annons

De tävlar på dokumentärfestival

Författare med skrivkramp, omskakande familjehemligheter, konflikter i en gammal guldrushhåla och rapport från en nedlagd glitterfabrik, det är några ämnen som avhandlas i de tio filmer som tävlar på årets Tempo dokumentärfestival.
Film • Publicerad 17 januari 2023
Genom ett telefonsamtal får Sofi reda på att hennes biologiske far heter Torbjörn, har åtta barn och ett retreat i Indien.
Genom ett telefonsamtal får Sofi reda på att hennes biologiske far heter Torbjörn, har åtta barn och ett retreat i Indien.Foto: Viktor Nordenskiöld
Dokumentärfilmen "Sagor slutar så" handlar om författaren Stina Stoor som försöker skriva i ett palats i Istanbul.
Dokumentärfilmen "Sagor slutar så" handlar om författaren Stina Stoor som försöker skriva i ett palats i Istanbul.Foto: Elin Berge

I det psykologiska relationsdramat "Hemligheten" av Viktor Nordenskiöld får Sofi efter ett oväntat telefonsamtal reda på att hon har en annan far än den hon trott – en hemlighet hennes mamma Ann burit på i 48 år.

Författaren Stina Stoor, som blev kallad litterärt underbarn efter sin debut, porträtteras i Elin Berges "Sagor slutar så". Kärleken har fört henne till ett palats i Istanbul där hon nu kämpar med skrivkramp.

Annons

Filmen "På Hvitfeldtska bodde vi" i regi av Nils Petter Löfstedt skildrar vad som egentligen hände under det avgörande dygnet då kravallpolis stormade skolan under EU-toppmötet i Göteborg år 2001.

Bland övriga filmer märks HyperMoon, den sista fristående delen i den prisbelönta Belleville-triologin samt ryska "How to save a dead friend" som blivit nominerad till European Film Awards för bästa dokumentär.

Tempo dokumentärfestival äger rum den 6–12 mars i Stockholm och sänds även digitalt. Vilken film som blir årets invigningsfilm offentliggörs den på torsdag. Prissumman på 75 000 kronor går till vinnande films regissör.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons