Annons

De får nya poesipriset – fyllt med sprit

Litteratur • Publicerad 10 september 2021
De två förläggarna på Rámus förlag som fick priset, Thomas Alm och Per Bergström ( i mitten), samt glaskonstnären Sara Mannheimer som designat pokalen.
De två förläggarna på Rámus förlag som fick priset, Thomas Alm och Per Bergström ( i mitten), samt glaskonstnären Sara Mannheimer som designat pokalen.Foto: Isi de Paula

En bevingad vandringspokal fylld med mörk rom. Det fick bokförlaget Rámus ta emot när poesisajten Örnen och Kråkan på fredagskvällen bjöd in till utdelning av sitt nyinstiftade förlagspris under invigningskvällen av Poesimässan i Stockholm.

"I en föränderlig förlagsbransch där poesiöversättningarna flyttar från resursstarka förlag till resurssvaga sätter Rámus nivån för andra såväl större som mindre utgivare", skriver juryn i sin motivering.

Annons

Örnen och Kråkan framhåller att förlaget måhända satsar på kända poesikort, men att utgivningslistan alltid håller bra och hög kvalitet.

Prispokalen, formgiven av författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer ska användas till att "traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare" under det år som Rámus förvaltar den. Förlaget ger bland annat ut Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamlingar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons