Annons

De är årets Gunn Wållgren-stipendiater

Sångaren Jeremy Carpenter och skådespelaren Ellen Jelinek har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater.
Kultur • Publicerad 16 november 2021
Sångaren Jeremy Carpenter, verksam vid Kungliga Operan, och Dramatenskådespelaren Ellen Jelinek har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater.
Sångaren Jeremy Carpenter, verksam vid Kungliga Operan, och Dramatenskådespelaren Ellen Jelinek har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater.Foto: Carl Thorborg/Sören Vilks

Ellen Jelinek gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 2004 och debuterade på Dramaten samma år. Hon tillhör nu den fasta ensemblen och har medverkat i uppsättningar som "Den girige", "Körsbärsträdgården", "Misantropen" och "Fanny och Alexander".

Senast har Ellen setts i titelrollen i dramatiseringen av Kristina Sandbergs trilogi om Maj i regi av Ellen Lamm och i "Liv Strömquist tänker på sig själv".

Annons

I sin motivering skriver juryn: "Det finns en egenartad förmåga hos henne att å ena sidan uppfattas avväpnande enkel och självklar, medan hon samtidigt kan förändra och förvandla sig till de mest absurda och extrema figurer. Hon är i sanning en mångsidig skådespelare med lika stor närhet till gapskrattet som till poesin."

Jeremy Carpenter är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London. På Kungliga Operan har han framträtt som Philippe i Rufus Wainwrights opera "Prima Donna", Danilo i "Glada Änkan" och nu senast doktor Pangloss i Bernsteins "Candide".

Om honom säger juryn: "Sångaren Jeremy Carpenter tillhör den sortens artister som arbetar med ett ständigt utforskande och lärande av och om sig själv som konstnär. En artist som söker sig till nya utmaningar för att få ny energi att både ge och ta till publiken och sina kollegor."

Stipendierna på 40 000 kronor vardera delas ut av Dramaten, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien varje år den 16 november som var Wållgrens födelsedag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons