Annons

Danny surade i flera år – nu tävlar han igen

Det tog flera år för Danny Saucedo att återhämta sig efter förlusten mot Loreen i Melodifestivalen 2012.
Nu laddar 34-åringen om – med större distans till schlagerbubblan.
Melodifestivalen • Publicerad 3 februari 2021
Danny Saucedo är tillbaka i Melodifestivalen efter nio år – men den här gången siktar han inte på förstaplatsen. Pressbild.Foto: Yoye Lapogian
Danny Saucedos låt "Dandi dansa" handlar om att bryta mot hur man förväntas bete sig. "I numret springer jag runt i en låtsasvärld och försöker väcka folk till liv", säger han.Foto: Yoye Lapogian

Efter att Loreen vann Melodifestivalen 2012 stormade en rejält besviken Danny Saucedo ut ur green room. Året innan hade han kommit tvåa efter Eric Saades "Popular", nu snubblade han återigen på mållinjen. I intervjuer efteråt sade Danny Saucedo att hans eget bidrag skulle ha haft bättre chanser ute i Europa än Loreens.

– Det tog väldigt lång tid att återhämta sig, jag var sur och bitter. Sedan blev jag programledare året efter, det var lite strategiskt eftersom den mediala bilden av mig var "jävlar vad han var bitter, den killen", berättar Danny Saucedo.

Annons

Men surandet gick inte över. Efter programledaråret bar flytten till Los Angeles – planen var att satsa på en internationell karriär.

– Det blev min terapi på något sätt, att åka dit i frustration: "nu jävlar ska ni få se att mina vingar är större än lilla Sverige". Men när jag fick mitt kontrakt kände jag att det inte alls var det här jag ville. Jag var bara sur, säger Danny Saucedo och fortsätter:

– Jag drog hem igen, började skriva musik på svenska och det är det jag gör nu. Men det tog ett tag, jag var verkligen en dålig förlorare, trots att jag kom tvåa.

Distanserar sig från tävlingen

På lördag är Danny Saucedo tillbaka i tävlingen med bidraget "Dandi dansa". Han blev först tillfrågad om att vara programledare – men valde i stället att söka som artist. Att programmet i år är publikfritt ser han som positivt.

– I snart 20 år har jag haft ett nummer i mitt huvud som inte riktigt går att göra om man har publik. Nu får jag äntligen till det. Jag kommer inte att känna att jag saknar publiken, säger Danny Saucedo.

Han och Eric Saade är Melodifestivalens två förhandsfavoriter, men vilka som tävlar i den första deltävlingen har Danny Saucedo däremot dålig koll på.

– Det här låter kanske korkat av mig, men jag vet inte vilka som är med i min egen delfinal. Jag vet att Kadiatou är med eftersom hon är först ut, säger Danny Saucedo, och fortsätter:

– Sist jag var med var jag i den innersta härdsmältsdelen av bubblan. Jag levde Melodifestivalen, det var osunt av mig. Nu kanske det är en polaritet av det, att jag är så långt utanför nu.

"Är oersättlig"

Årets omgång av Melodifestivalen är starkt präglad av coronaviruset. Repetitionerna inför sändningen bandas och används i reservfall om en artist insjuknar i covid-19. Blir artisten däremot sjuk före repetitionerna kan personen komma att bytas ut.

– Det finns inte i min värld att någon skulle ersätta mig, jag är oersättlig, alla artister är det, säger Danny Saucedo.

Annons

Om han ändå måste välja en ersättare blickar han internationellt.

– Det skulle vara jävligt kul om Mick Jagger hoppar in i mina skor, han får gärna göra "Dandi dansa". Men om inte Mick Jagger kan så ställer jag in.

Det har nu gått nio år sedan Danny Saucedo förlorade mot Loreen i finalen. Den här gången tror han att han är en bättre förlorare.

– Det är klart att jag har tänkt tanken, om jag skulle komma sist skulle jag bli ledsen. Men jag tror att jag är så pass mogen att jag hade tänkt "hm... då är det någonting jag saknar eller gör som inte riktigt funkar med vad folk tycker om".

TT: Hur mycket vill du vinna?

– Jag skulle vilja komma tvåa, det har varit roligt, och verkar vara en plats som passar mig. Tidigare år har jag gått in med inställningen att vinna, men förhoppningsvis har jag mognat från just det.

Fakta: Danny Saucedo om...

...att vara favorittippad tillsammans med Eric Saade:

Jag är ett känt namn, Eric är ett känt namn, spelbolagen går nog bara på popularitet och på vad som hände för tio år sedan. Jag har inte hört Erics låt, men jag hoppas att det går jättebra för honom, det var länge sedan jag hörde någonting från honom, säger Danny Saucedo.

...varför han tävlar:

Jag har abstinens, jag är inte klar med att stå på scenen och de enda som erbjuder något riktigt stort och fett på den nivån jag är van vid är SVT och Melodifestivalen.

...relationen till Christer Björkman:

Jag brukar kalla han farsan faktiskt, han har blivit en musikalisk mentor och stöttat mig väldigt mycket under åren jag har varit med och tävlat.

Fakta: Danny Saucedo om...

Danny Saucedo är född 1986.

Han blev först känd genom sin medverkan i TV4:s "Idol" 2006.

2009 tävlade han i Melodifestivalen med gruppen EMD och låten "Baby goodbye". Två år senare ställde han upp som soloartist med bidraget "In the club". Även 2011 tävlade han i Melodifestivalen, då med låten "Amazing".

Nu är han aktuell i Melodifestivalens första deltävling med bidraget "Dandi dansa". På fredag släpper han även singeln "Fan va har vi gjort" med Sabina Ddumba.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons