Annons

Dags för Lilla Debutantpriset: ”Roligt med mer ovana som vågar skicka in”

Nu är det hög tid för alla gymnasieelever som vill tävla om Lilla Debutantpriset att börja tänka på sina noveller. Jurymedlemmen Hanna Nordlander hoppas på texter från båda vana och ovana skribenter.
Litteratur • Publicerad 5 januari 2021 • Uppdaterad 2 februari 2021
Hanna Nordlander är medlem av Lilla Debutantprisets jury.
Hanna Nordlander är medlem av Lilla Debutantprisets jury.Foto: Privat

Det brukar vara en stor spännvidd på tävlingsbidragen som kommer in till Lilla Debutantpriset varje år.

– De märks att de flesta som skickar in noveller är vana vid att skriva och tycker att det är roligt – och att de även gillar att experimentera lite. Men jag tycker det vore roligt om även de som känner sig mer ovana vågar skicka in något. Juryn brukar få in allt från berättelser som är väldigt spännande men med ett språk som inte är så bearbetat till berättelser där språket är väldigt intressant, men där man kanske inte lagt energi på själva handlingen. Det är en utmaning att vara bra på båda, säger jurymedlemmen Hanna Nordlander, som är både lärare och författare.

Annons

Hon tycker att det är roligt att se fantasin flöda hos ungdomarna och hon har också ett par råd till de som vill delta i tävlingen:

– Det är bra att ha en sammanhängande berättelse. Jobba igenom ordentligt innan du skickar in den för att se om det finns något att utveckla. Låt någon annan titta på texten och säga sin åsikt.

Det har ju varit ett väldigt speciellt år. Tror du att det kommer att märkas på det inskickade bidragen?

– Jag tror att det överlag har skrivits mer under året, och jag är säker på att corona, isolering och känslan av att ha sjukdomen nära inpå sig kommer att påverka innehållet i många texter. Många inskickade bidrag brukar handla om olika samhällsfrågor.

Om man tycker att ens text var bra, men den ändå inte vann, är det tillåtet att skicka in den igen?

–Ja, det kan man göra, det finns absolut inget förbud mot det. Men mitt råd är att i så fall jobba igenom texten en gång till, den har ju fått ligga till sig ett helt år och man kanske ser saker som man vill förbättra eller ändra när man tittar på den igen.

Kan man skicka in mer än ett bidrag?

– Vi som bedömer texterna vet ju inte vem som har skrivit för författarna är anonymiserade för oss. Så det är egentligen upp till dem som tar emot tävlingsbidragen, men det finns inget förbud i reglerna, säger Hanna Nordlander.

Lilla Debutantpriset är en novelltävling för gymnasieungdomar i Sjuhärad. Priset delades ut första gången år 2008. I tävlingsjuryn sitter författarna Hanna Nordlander och Annika Wall.

Så gör du för att delta

Skriv en novell på max 9000 tecken inklusive blanksteg. Ämnet är valfritt och en jury läser samtliga inskickade bidrag. Sista inlämningsdag är 8 februari 2021.

För att vara med ska du bo i Sjuhärad och vara född mellan åren 2001 och 2004. Du får bara tävla med en novell och språket ska vara svenska.

Tre får pris. 5000 kronor till vinnaren och 2500 kronor var till de båda andrapristagarna. Dessutom publicerar vi de tre novellerna i Borås tidning.

Prisutdelning sker under en digital debutantafton torsdag 11 mars 2021.

Skicka ditt bidrag till: lilladebutantpriset@bt.se.

Bidraget ska bifogas som ett textdokument. Skriv ”Lilla debutantpriset 2021” i ämnesraden. Glöm inte att skriva ditt eget namn, din adress, telefonnummer och födelsedatum.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons